Sprska zastava postoji u dve varijante 

Izvor: Objava, 24.Apr.2020, 16:11

Sprska zastava postoji u dve varijante 

Ovo je definitivno nešto što bi svaki građanin Srbije trebalo da zna, a nije tako: srpska zastava postoji u dve verzije. Jedna je državna, a druga narodna i razlikuju se samo u jednoj sitnici.

Od početka uvođenja vandrednog stanja koje je uzrokovano pojavom korona virusa, širom Srbije zastave na državnim, ali i drugim institucijama stoje spuštene na pola koplja, a ako se malo bolje zagledate, shvatićete da nisu sve zastave identične.

Prvo logično pitanje koje se postavlja jeste da li je uopšte dozvoljeno da zvanično postoje dve verzije zastave. Odgovor na ovo pitanje je nedvosmisleno da jer su dve verzije zastave jedne države definisane ustavom - pri ćemu je jedna verzija rezervisana za zvanične organe, a druga za nedržavne organe i to je takozvana narodna zastava.
Po čemu se razlikuju državna srpska zastava i narodna srpska zastava?
Dakle, kao što smo već napomenuli, postoji samo jedna razlika kojom se državna i narodna srpska zastava izdvajaju i ta razlika se najčešće definiše ustavom. Kada je u pitanju srpska zastava, razlika između državne i narodne srpske zastave je u postojanju, odnosno nepostojanju državnog grba. Državna zastava Srbije obavezno u sebi sadrži grb, dok narodnu zastavu čini čista trobojka horizontalno poređanih boja iste visine i širine (crveno-plavo-bela). Pri tome, propisano je da grb koji se nalazi na državnoj zastavi Srbije, tzv. Mali grb Srbije mora biti za jednu sedminu od ukupne dužine zastave biti bliže jarbolu, odnosno, ka levoj ivici zastave. Ova pojava da državna zastava sadrži grb, a narodna ne nije usko vezana za našu zemlju već je zapravo česta pojava kod zastava u mnogim zemljama širom sveta. Pri tome, trebalo bi da napomenemo da je razmera kod obe zastave 3:2 (dužina prema visina), a izgled zastave koji je danas na snazi usvojen pre 10 godina, tačnije 11.11.2010. godine.
Kada i gde se ističe koja zastava?
Sada kada znamo da u našoj zemlji zvanično postoje dve zastave, trebalo bi i da znamo da prepoznamo gde se i kada koja vrsta zastave upotrebljava. Logično, državna zastava stoji ispred državnih institucija sa jednim izuzetkom. Taj izuzetak je Narodna skupština ispred koje se nalazi narodna zastava, osim tokom državnih praznika i zasedanja kada se ističe državna zastava. Srpska državna zastava može da se ističe i na važnim državnim manifestacijama, na takmičenjima, ali i skupovima na kojima Srbija učestvuje kao država.
Srpska zastava za proslave - prodaja
Ukoliko vam je za ličnu upotrebu potrebna srpska zastava cena može da varira. Međutim, ono što morate znati jeste da ta cena na kraju može skupo da vas košta ukoliko zastavu ne koristite onako kako je propisano. Ovde takođe mnogi građani greše, ali zakon je vrlo jasan. Državna zastava može se koristiti isključivo u državne svrhe i apsolutno je zabranjeno da se državnom zastavom ogrću navijači, da se koristi na svadbama i u drugim prilikama koje spadaju u nedržavne. I zato, ukoliko ne želite da budete kažnjeni (kazne su od 50 do 500.000 rsd), preporučujemo da prilikom izbora sprske zastave uvek odaberete narodnu varijantu.


Pogledaj vesti o: Coronavirus