БИТКЕ КОД ЈЕНЕ И АУЕРШТАТА

Izvor: Objava, 14.Okt.2018, 18:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

БИТКЕ КОД ЈЕНЕ И АУЕРШТАТА

Дана 14. октобра 1806. одиграле су се битке код Јене и Ауерштата у којима је Француска под вођством Наполеона Бонапарте победила удружену пруску и саксонску војску. Ове једновремене а просторно (неких двадесетак километара) одвојене битке су имале велику историјску важност јер је тим победама Бонапарта у једном једином дану практично бацио Пруску на колена (већ крајем истог месеца тријумфално је ушао у освојени Берлин).

У периоду Наполеонових ратова Јена је припадала Војводству Саксен-Вајмар-Ајзенах (министар на двору владара те државе био је знаменити Јохан Волфганг Гете), док је Ауерштат био на граничном подручју са Кнежевином-изборником Саксонијом.

Наполеон је у бици код Јене располагао са четири корпуса, предвођена његовим верним маршалима (маршал Лан предводио је Пети корпус, маршал Султ Четврти корпус, маршал Неј Шести корпус и маршал Ожро Седми корпус). Француском коњицом командовао је маршал Мира, који је уједно био Наполеонов зет (супруг Наполеонове сестре Каролине Бонапарта), а касније је постао и краљ Напуља. Северно од главнине Наполеонових снага био је француски Трећи корпус, под командом маршала Давуа. Тај се маршал, како би дошао у помоћ главнини француских снага, супротставио читавој Првој пруској армији код Ауерштата, победивши скоро двоструко јачег непријатеља. Због тога је касније добио титулу војводе од Ауерштата.

На пораженој страни бориле су се у биткама код Јене и Ауерштата неке познате пруске војсковође: Гебхарт Блихер, Карл Клаузевиц, Аугуст Гнајзенау и Герхард Шарнхорст.