КРАЉИЦА ВИКТОРИЈА

Izvor: Objava, 09.Avg.2018, 17:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

КРАЉИЦА ВИКТОРИЈА

Велика протагонисткиња XIX века била је краљица Викторија, на челу Уједињеног Краљевства које је после Наполеоновог пада и с напретком индустријске револуције постало највећа сила. Рођена у Лондону 24. маја 1819. године, ступила је на престо 1837, са 18 година, а три године касније се удала за Алберта Сакс-Кобург-Гота. Викторијин успон на престо означио је крај персоналне уније између Велике Британије и Хановера успостављене 1714. године.

Викторија је умела да поврати углед монархији, уздрманој скандалима њеног претходника Џорџа IV. Спроводила је политику експанзије у Азији и Африци, тако да је 1876. проглашена за индијску царицу. Ово је година званичног настанка британске империје, чији поседи су у време смрти краљице Викторије (22. јануара 1901. на острву Вајт) достигли четвртину света.

Њена владавина је трајала 64 године и обележила је готово читав XIX век, дајући том периоду име "викторијанско доба"; њега су обележили безбројни британски економски и политички успеси, али и строги морализам саме краљице.

Краљица Викторија је имала деветоро деце и тридесет петоро унучића. Многи од њих су постали владари: један унук је био цар Немачке, једна кћи је постала царица Русије, а друга краљица Грчке.