Ekologija

Izvor: BKTV News, 02.Okt.2012, 18:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekologija

„Jedna strana kompanija zainteresovana je da investira oko 1,2 milijarde evra u istraživanja i preradu nikla u Srbiji”, izjavio je ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Milan Bačević, posle razgovora sa predstavnicima te kompanije. „Ja ću kao ministar da im pomognem da u taj istraživački postupak uđu sa što manje prepreka“, naglasio je Bačević i podsetio da Srbija nema ni jedan otvoreni rudnik nikla i da ta kompanija želi da proizvodnju i preradu nikla organizuje >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << u Srbiji. Ministru Bačeviću nije bilo potrebno ovo „istrčavanje“ pre stručne rasprave i jasnog državnog stava po pitanju istraživanja nikla u Srbiji i mišljenja javnosti i građana na datim lokacijama. Ali sad, šta je tu je… Namćori su već primetili postojanje nikl-lobija u Srbiji.
Za firmu „Srbija nikl”, koja je zainteresovana da ulaže u istraživanje i eksploataciju rude nikla na području Topole, Mokre Gore i Vrnjačke Banje, stoji Ana Kolarević, prenose mediji. Pomenuta dama je sestra bivšeg crnogorskog premijera i predsednika DPS-a Mila Đukanovića. Ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Milan Bačević imao je na umu „Srbija nikl“ kada je saopštio da postoji investitor spreman da na tri lokacije u Srbiji uloži 1,2 milijarde evra u nalazišta nikla, ali nije želio da kaže o kome je reč. Sestra Mila Đukanovića je negirala da je za eksploatisanje nikla u Srbiji zainteresovana firma „Srbija nikl“, iza koje stoje ona i Radomir Vukčević. „Namera da se neko meša u moj privatni i poslovni život je skandalozna i kriminalna. O priči koju mi podmećete znam ponešto od čoveka s kojim živim i kome, valjda imam pravo da dajem stručna i pravna mišljenja u vezi sa bilo čim, pa i u vezi sa ovim projektom. Nisam se sastala sa ministrom Bačevićem i nisam ga u životu videla“, kaže Ana Kolarević.
Ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Milan Bačević apelovao je na predsednike opština Trstenik, Topola, Vrnjačka Banja i Čajetina da ne zaustavljaju geološka istraživanja sa nalazištima rude nikla, jer je prethodna vlada dala istražno pravo jednoj kompaniji i taj ugovor država mora da poštuje. Miinstar kaže: „Nikakvu štetu po životnu sredinu i zdravlje ljudi ne mogu da izazovu istražni radovi, a ovde je reč isključivo o njima. Stoga apelujem da ne zaustavljate istraživanja i da ne pristanete da budete izmanipulisani od strane pojedinaca”. Na koga je tada mislio agilni ministar? Po ovom pitanju u javnsti se pojavio reditelj Emir Kusturica, ali i neko po ovom pitanju stručniji od njega.
Akademik Dragomir Vitorović, dugogodišnji šef Katedre za primenjenu hemiju Hemijskog fakulteta u Beogradu u javnost iznosi da nema te tehnologije koja može da eliminiše sve opasnosti i otkud sad pominjanje milijardi evra, kad tek treba da se rade istraživanja radi utvrđivanja rezervi. „Ne mogu da verujem da inostrana kompanija nudi 1,2 milijarde evra za nešto što treba tek da se istraži“, kaže Vitorović.
Nakon podignute niklovane „prašine”, u javnosti se oglasio i premijer Srbije Ivica Dačić sa informacijom da će tražiti od nadležnog ministarstva da ga izvesti o tome kada je to potpisano i o čemu je reč. Premijer je odlučan da ukoliko je ovaj posao štetan po životnu sredinu ne treba da se radi. Premijer je u pravu. O ovoj temi treba ozbiljno zauzeti stav kako stručni, ekološki, zdrastveni, tako i ekonomski. Najopasnije je ako se krene „grlom u jagode” oko istraživanja i eksploatacije mineralnih sirovina sa prljavim tehnologijama opasnim po ekologiju i zdravlje nacije.
Tomislav Kresović
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Povezane vesti

Lekoviti nikl i otrovna vidova trava

Izvor: Politika, 02.Okt.2012

„Kad glupost ne bi toliko nalikovala napretku, talentu, nadi ili usavršavanju, da ih čovek ne može razlikovati, niko ne bi želeo da bude glup”. (Robert Muzil)..Kad ministar rudarstva, prirodnih resursa i prostornog planiranja dr Milan Baćević kaže da se procenjuje da: „milijarde evra leže...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.