Zrenjaninke u sportu

Izvor: RTS, 15.Okt.2018, 11:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zrenjaninke u sportu

U zrenjaninskom Narodnom muzeju otvorena je izložba "Žensko lice sporta u Zrenjaninu". Uz podsećanje na početke ženskog sporta od sredine 19. veka prikazano je njihovo učešće na velikim takmičenjima.
Prva žena iz Velikog Bečkereka, Petrovgrada ili Zrenjanina na Olimpijskim igrama bila je 1936. Margit Kristijan u mačevanju. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Gimnastičarka Slavica Kundačina nastupala je 1972, da bi u novom milenijumu sve igre imale bar jednu predstavnicu iz grada na Begeju bilo da su sportistkinje, sudije ili sportski radnici.
 
"Generalno, najznačajnije su sve tri moje Olimpijske igre, finala na evropskim i svetskim prva na Mediteranu, treća na Univerzijadi, mnoštvo državnih rekorda koji i dan danas stoje. To je zaista moja neka prelepa karijera kojom se ponosim", kaže Miroslava Najdanovski.
Prvi sportovi u kojima su se pojavljivale žene u tadašnjem Velikom Bečkereku, bilo je plivanje 1855. Nakon toga sledi tenis, pa biciklizam.
"Prva žena koja se provozala biciklom u našem gradu 1896. Narod je to doživeo kao senzaciju. Prvi četverac je krajem '19. veka u Evropi najverovatnije, osnovan u našem gradu", kaže Siniša Onjin, autor izložbe.
Ženski klubovi u Zrenjaninu danas postoje u svim sportovima, što je pokazala i izložena zbirka, gde su sem fotografija i sportski rekviziti.
"Sve sportove koji su postojali u poslednjih sto, stopedeset godina, mi smo ovde postavili. One ličnosti koje su bile autentične, takođe. Postavili smo pano sa trenerima i sudijama, nešto što, na šta se nije obraćala pažnja", kaže Stojanka Lekić, autor izložbe.
Do sada su olimpijske medalje osvajale Zrenjaninke Jovana Brakočević, Maja Ognjenović i Ivana Španović.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.