Zrenjaninci u strahu zbog kineske kompanije: Ponovo se oseća smrad u vazduhu VIDEO

Izvor: B92, 17.Jun.2021, 19:41

Zrenjaninci u strahu zbog kineske kompanije: "Ponovo se oseća smrad u vazduhu" VIDEO

Nakon što je Inspekcija za zaštitu životne sredine ponovo dopustila kineskoj fabrici "Feitian Suje" u Perlezu da nastavi s radom, meštani tog banatskog sela kod Zrenjanina žale se da ništa nije urađeno po pitanju umanjenja zagađivanja životne sredine.

Zbog čega strahuju stanovnici Perleza, ali i šta na njihove primedbe kažu u kineskoj kompaniji, proveravala je Televizija Prva.

Nakon što je prerada >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << plastike ponovo otpočela u objektima firme "Feitian Suje" u Perlezu, Aleksandar Nađ, koji stanuje nedaleko od kanala u koji se izlivaju vode iz pogona, navodi da je sve isto kao i pre polovine aprila kada je inspekcija naložila ovoj kompaniji obustavu rada.

"Ponovo se oseća smrad u vazduhu, neki kažu da je manjeg inteziteta smrad u vazduhu, ali mi smatramo da ne bi trebao da se oseća miris plastike u vazduhu uopšte", kaže on.

Osim vazduha, meštane brine i kavlitet vode koji se nalazi u spornom kanalu. Nedaleko od ispusne cevi fabrike je i crpna stanica za vodu za domaćinstva. Odmuljuvanje kanala nije još izvršeno, a sve dosadašnje analize ove vode su pokazale isto.

"Stoji da voda nije upotrebljiva ni za šta. Niti za navodnjavanje čak, ni za šta", dodaje Nađ.

U samoj fabrici nemaju dvojbu. Stiglo je zeleno svetlo od inspekcije i oni nastavljaju sa proizvodnjom, između ostalog, regranulatora od reciklirane plastike. Kako navode, svi propusti su otklonjeni ili se otklanjaju.

"Trenutno radimo na prečišćavanju tehnoloških voda i prečišćavanju atmosferskih voda sa platoa", rekla je Sanja Čokanjac, poslovni sekretar u "Feitian Suje".

Pogledajte video-prilog:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.