Zrenjanin zove: Omaž Saši okuplja rok scenu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Avg.2015, 14:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zrenjanin zove: Omaž Saši okuplja rok scenu

Ovogodišnja, četvrta po redu, "Zrenjanin zove" svirka ugostiće zrenjaninske, novosadske i beogradske bendove, a jedno od najvećih imena koje će nastupiti u retko korištenom amfiteatru Kulturnog centra svakako je sastav Artan Lili.

Projekat "Zrenjanin zove" nastao je pre četiri godine, a prema rečima jednog od organizatora i gitariste u sastavu Mist >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Slobodana Popovića, povod je bio tužan događaj koji je okupio zrenjaninske alternativne bendove.

"Organizovali smo koncert u čast rano preminulom drugu, prijatelju i muzičaru Saši Šipčiću - Šipki. Sve je išlo iskreno i spontano, svi zrenjaninski muzičari su prihvatili učešće, od velikih bendova kao što su Overdrive i Kanal tvid, do neafirmisanih, koji su se poznavali ili svirali sa Sašom", rekao je za RTV Popović.

Saša je, kako je rekao, bio čovek koji je beskompromisno voleo i živeo muziku. "Svirao je u mnogim zrenjaninskim bendovima, pravio dobru atmosferu i svi ga po tome pamte", dodao je zrenjaninski muzičar.

Prvi koncert je prošao odlično, bendovi i publika su bili oduševljeni, a muzičari su osetili da ne treba da odustanu od ideje i nisu se pokajali.

"Zrenjanin je oduvek bio grad rock and roll-a, dobre žive svirke i znao je da prepozna dobru priču. Trenutno je kriza autorske muzike, a ovaj festival to nudi - dobru svirku i autorsko delo", poručio je jedan od organizatora "Zrenjanin zove" svirke.

Prema njegovim rečima, bendovi žele da pokažu svoje delo ali, nažalost, sve je manje prostora koji daju priliku autorskim bendovima. "Mi im pružamo priliku da izađu iz studija i prostorija za vežbanje, pokažu se, a publika to želi da čuje i rado prihvata. Uz to, kombinujemo sa mladim zrenjaninskim bendovima, kojima pružamo priliku da sviraju sa afirmisanim bendovima, čime stiču i iskustvo", objasnio je Slobodan Popović.

Pričajući o alternativnoj sceni u Zrenjaninu, Popović ističe da volja postoji, ali je i dalje sve na entuzijazmu pojedinaca. "Nema institucionalnih kanala koji bi svima pružili priliku da vežbaju, sviraju i sebe predstave na pravi način", naveo je on.

Kako je ocenio, lokalnoj sredini definitivno nedostaju alternativni sadržaji, a "Zrenjanin zove" dokazuje da postoji publika za tako nešto.

"To je zahtevna profilisana publika koja želi nešto drugo, novo, iskreno i žestoko. Siguran sam kada bi se ovakvim sadržajima dalo makar pola prostora koji se sada daje drugima, ovaj grad i ova zemlja bi ponovo bili normalno mesto za život i ponovo bi se pojavili neki novi EKV, Šarlo, Idoli, Smak, Azra...", poručio je zrenjaninski gitarista i jedan od organizatora dvodnevne svirke, koja će se održati u amfiteatru Kulturnog centra Zrenjanina.

"Zrenjanin zove" se ove godine organizuje pod sloganom "Uspavani GRAD budi se SAD" i trajaće od petka do subote. Svirke počinju u 22 časa, a ulaz na sve je besplatan.

Prvog dana, odnosno u petak, nastupiće zrenjaninska grupa Side effect, novosadski bend Filiman i Crna grupa iz Zrenjanina. U subotu, 29. avgusta, na istom mestu nastupiće 3 mačke 100 godina iz Zrenjanina, Hurricana brothers iz Zrenjanina i beogradski sastav Artan Lili.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.