Izvor: Blic, 10.Jun.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zrenjanin želi da osnuje univerzitet

ZRENJANIN - Najveći grad u Banatu uskoro bi mogao da postane univerzitetski centar, a Zrenjaninci svoj optimizam zasnivaju na činjenicama da je akreditovana Visoka tehnička škola, da je Tehnički fakultet dobio akreditaciju za nauku, a sama gradska uprava podržala je proširenje zgrade tog fakulteta, što je jedan od uslova za akreditaciju za akademske studije.



Ideja o osnivanju banatskog univerziteta nije nova, ali se do sada nije mnogo napredovalo u tom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pravcu. O mogućnosti da Zrenjanin konačno dobije univerzitet razgovarali su dr Snežana Babić-Kekez, rukovodilac grupe za razvoj obrazovanja i savetnik za razvoj pri Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje, profesor dr Milovan Miškov, profesor Pedagoškog fakulteta u Somboru, mr Marijana Prpa-Fink, docent na Akademiji dramskih umetnosti u Novom Sadu, i Aleksandar Marton, predsednik Skupštine grada Zrenjanina.

Dogovoreno je da se formira radna grupa koja bi konkretizovala predloge o mogućim studijskim programima "Banatskog univerziteta".

Ranije je predviđeno da zrenjaninski Tehnički fakultet "Mihajlo Pupin" bude jezgro budućeg univerziteta, a nakon nedavnog dobijanja akreditacije, ta zamisao je samo dobila na značaju.

Predsednik Skupštine grada Aleksandar Marton kaže da je priča o univerzitetu poslednjih nekoliko meseci ponovo intenzivirana, pogotovo kada je zrenjaninski Tehnički fakultet, za razliku od mnogih drugih, dobio akreditaciju.

Marton je naveo i to da po svim evropskim standardima teritorija sa 300.000 do 400.000 stanovnika zaslužuje univerzitet i podsetio da Banat ima skoro duplo više građana.

- U Bosni i Hercegovini ima više univerziteta nego kod nas. Da ne pričamo o Zapadu, gde je skoro svaki ozbiljniji grad ujedno i univerzitetski centar - rekao je Marton ukazujući da se priča oko otvaranja Banatskog univerziteta tiče ne samo Zrenjanina, već i Vršca, Kikinde i drugih mesta.

Marton se nada da će podrška stići i sa univerziteta iz Beograda i Novog Sada.

Formiranje banatskog univerziteta će doprineti da mladi ostaju u gradu, jer sada veliki broj odlazi na školovanje u Novi Sad ili Beograd gde i ostaju.

Dekan Tehničkog fakulteta "Mihajlo Pupin" u Zrenjaninu Momčilo Bjelica kaže da će pitanje formiranja Banatskog univerziteta rešiti pokrajinske i republike insititucije.

Osim toga, Bjelica ukazuje da bi strategija visokog obrazovanja u Srbiji, čije se usvajanje očekuje, rešila i pitanje Banatskog univertiteta.

Na pitanje šta bi konkretno za Tehnički fakultet značilo formiranje univerziteta, Bjelica kaže "više posla i obaveza". Moraju se uzeti ipak u obzir pitanja da li je Zrenjanin regija kojoj je univerzitet potreban i da li bi zadovoljio potrebne kapacitete.

Marton: Zrenjanin ima dovoljno stručnjaka

- Siguran sam da Zrenjanin ima stručnjake koji bi mogli biti odličan kadar, neki od njih i sada rade u drugim gradovima, a koji će kadar biti kasnije potreban zavisi od fakulteta koji bude oformljen jer je predviđeno da osnivanje univerziteta podrazumeva tri oblasti. Trenutno imamo jednu, ideja je da druga bude prosveta - navodi Marton.

Postoje kalkulacije da bi za početak kao treća oblast mogla biti umetnost, a zatim i poljoprivreda. Marton navodi da je za banatski univerzitet potrebno imati dobro opremljen fakultet, što Zrenjanin ima.

- U ostvarivanju cilja idemo korak po korak - kaže Marton.

Šta mislite o banatskom univerzitetu?

LJILJANA BAILOVIĆ


Treba osnovati banatski univerzitet. Pora­žavajući je po­­datak da je u Srbiji svega sedam odsto visokoobrazovanih ljudi.

GORAN RADOVANOVIĆ

Naravno da jesam za to. Zašto da Zrenjanin nema univerzitet. Osim toga, u gradu bi bilo više lepih devojaka.

SARA LOŠONC

Treba osnovati banatski univerzitet jer mnogo mladih ne može da priušti školovanje u Novom Sadu ili Beogradu.

ALEKSANDAR RADOSAV

Univerzitet treba Zrenjaninu, dopada mi se ta ideja, posebno zato što je veliki grad, centar Banata.

LJUBOMIR MARKOVIĆ

Naravno da sam za osnivanje univerziteta u Zrenjaninu. Kad ga imaju drugi, zašto da ga mi nemamo. Potreban je.

MILANA VOJNOVIĆ

To bi bilo dobro. Poboljšao bi položaj Zren­janina, a grad bi oživeo jer bi bilo više mladih ljudi. Obrazovanje je zapostavljeno.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.