Zrenjanin postao grad stečaja i gladi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Feb.2017, 20:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zrenjanin postao "grad stečaja i gladi"

Privredni sud u Beogradu doneo je nedavno rešenje o pokretanju stečaja nad preduzećem za proizvodnju radijatora i kotlova "Radijator", koje posluje u Zrenjaninu.

Taj grad je nekada bio poznat po industriji i uspešnim preduzećima, a danas rukovodstvo Zrenjanina pokušava da povrati staru slavu i zaposli što veći broj ljudi.

"Preko 30 preduzeća, što lošom privatizacijom, što u tranzicionom procesu, nestalo je sa privredne scene, a bilo je tu i giganata, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << poput Beka, Proletera ili Žitoprodukta", kaže Momčilo Nikolčić, predsednik Regionalne privredene komore Zrenjanin.

Sindikat javnih službi formiran je da bi pomogao bivšim radnicima brojnih preduzeća koja su propala u periodu tranzicije.

"U Zrenjaninu je ugašeno između 40 i 50 hiljada radnih mesta. Bio je industrijski centar u bivšoj Jugoslaviji, a danas je grad gladi", kaže Ranko Hrnjaz iz Sindikata.

"Mi smo 2012. godine protokolisali 4.600 pravosnažnih presuda u Agenciju za privatizaciju, za naplatu potraživanja tih ljudi", dodaje Hrnjaz.

Lokalna samouprava mnogo radi na privlačenju domaćih i stranih investitora, industrijske zone su ocenjene i u svetu kao najpovoljnije za investiranje u Srbiji, a u njima za sada posluje 30-ak kompanije koje zapošljavaju oko 8.000 ljudi.

 

Vladimir Gvozdenović:Mnogi gradovi širom bivše Jugoslavije mogu da se pridruže Zrenjaninu

Gostujući u emisiji "Vojvodinom" Radio-televizije Vojvodine, Vladimir Gvozdenović, potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine, izjavio je da mnogi gradovi širom bivše Jugoslavije mogu da se pridruže Zrenjaninu kada su u pitanju stečaji i stanje u privredi.

On je rekao da Novi Sad ima jednu od najboljih industrijskih zona, ali da zbog stečaja preduzeća koja se nalaze u zoni i nerešenih imovinsko-pravnih odnosa, ona stoji zarasla u korov.

"Teoretski, stečaj ne mora da znači kraj firme, ali u velikom delu slučajeva to jeste kraj preduzeća", objašnjava on i dodaje da ima pokušaja da radnici preuzmu vlasništvo nad preduzećem, ali da su oni malobrojni.

 

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.