Zrenjanin poklanja junice stočarima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Apr.2016, 11:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zrenjanin poklanja junice stočarima

Tokom prošle godine grad Zrenjanin je lokalnim stočarima poklonio 60 prvorazrednih austrijskih simentalnih junica. Pozitivne reakcije i velika zainteresovanost podstakla je lokalnu samoupravu da ponovi akciju podele junica.

Peter Čorba iz Mužlje bavi se stočarstvom više od 20 godina. Od prošle godine njegov stočni fond bogatiji je za dve austrijske simentalne junice, a prema njegovim rečima očigledna je kvalitetna razlika između domaćih i uvoznih junica.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />"Jedna je startovala sa 22 litre, a druga a 29, tako dnevni prosek kaže. Zadovoljni smo sa njima, bar što se mene tiče, u odnosu na našu genetiku to je nešto drugo, što ne može čovek da opiše. Ovo su prave simentalke, a mi držimo domaće šarene u tipu simentalca", kaže Peter Čorba, stočar iz Mužlje.

Za dodelu junica do sutra u podne, mogu aplicirati svi poljoprivredni proizvođači registrovani za stočarsku delatnost koji ispunjavaju uslove konkursa.

"Uslov koji moraju da imaju je da imaju najmanje dve krave koje su starosti preko 24 meseca, zatim da imaju objekte za junice koje dobiju, a ono što se razlikuje u odnosu na prošlu godinu je da može da se dobije samo jedna junica, dok je prošle godine moglo da se dobije dve. Obaveza za sve koji konkurišu je da imaju izmirene poreze", kaže Saša Santovac, zamenik gradonačelnika Zrenjanina.

U cilju poboljšanja stočarske proizvodnje obaveza proizvođača jeste da u roku od 5 godina gradu vrati prvo žensko tele, koje će se potom ponovo dodeljivati drugim stočarima. Na taj način stvoriće se mogućnost da što više stočara iz Zrenjanina gaji visokokvalitetnu junad.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.