Izvor: Radio 021, 21.Jan.2020, 08:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zrenjanin "obeležio" 16 godina od kada je voda zabranjena za piće

Juče, 20. januara, navršilo se 16 godina od kada je rešenjem sanitarnog inspektora zabranjena upotreba vode iz gradskog vodovoda u Zrenjaninu za piće i pripremanje hrane.

Problem zdrave pijaće vode u Zrenjaninu postoji decenijama, ali je upotreba vode iz gradskog vodovoda konačno zabranjena 20. januara 2004. godine zbog nedozvoljene količine arsena u njoj.

Govorilo se tada da su vrednosti arsena ostale iste kao pre 10, 20, ili 50 godina, ali da su pooštreni kriterijumi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << i da se problem može rešiti jedino izgradnjom nove fabrike za preradu vode.

Prvo pilot-postrojenje za dobijanje zdrave pijaće vode u Zrenjaninu postavila je firma "Sop" iz slovenačkog mesta Krška još 1979. godine i od tada je obavljeno desetak bezuspešnih istraživanja s pilot-postrojenjima kako bi se obezbedila zdrava pijaća voda iz gradskog vodovoda.

Sledeći je bio bezuspešan pokušaj francuskog "Degremona" 1980. i 1981. godine. Potom su svoja tehnološka rešenja za prečišćavanje vode postavljali i isprobavali američki "Universal aqua tehnologic", nemačko-mađarski "Vaterlink", italijanski "Kaligen", kanadsko-mađarski "Zenon", slovački "Energocontrols", mađarski "Hidrophil - KFT", nemački "Linde", uz dva domaća "pilota" beogradskih "Instituta za opštu i fizičku hemiju" i "Slapa".

Upotreba voda iz gradskog vodovoda za piće i pripremanje hrane je konačno zabranjena januara 2004. godine rešenjem sanitarnog inspektora voda u Zrenjaninu zbog prekomerne količine arsena.

Izvršni odbor SO Zrenjanin te godine je prihvatio "Informaciju o aktivnostima na izgradnji fabrike vode", a kasnije su razmatrane i mogućnosti snabdevanja grada vodom iz Dunava ili Tise.

S nemačkim "VTE Vasertehnik" potpisan je 2012. godine ugovor o izgradnji fabrike vode, zatim je voda za piće dobijena u pilot-postrojenju u Zrenjaninu, ali je kasnije nova vlast poništila taj ugovor, i sa italijanskom kompanijom "Grupo Zilio" potpisala ugovor za uslugu prečišćavanja pijaće vode.

Grupa "Zilio" je oktobra 2015. godine počela radove na mestu gde će biti postrojenje za prečišćavanje vode, u nekoliko navrata završetka izgradnje je odlagan, te je zbog kašnjenja, kako je objašnjeno, nastai problem s davanjem garancije izvođaču radova za plaćanje obaveza italijanskom investitoru. Bilo je i teškoća s propisima po kojima investitor ne može da se bavi tom delatnošću.

Kasnije je ipak to postrojenje u nekoliko navrata puštano u rad, ali je, zbog, kako je rečeno, tehničkih problema, i prestajalo da radi.

Tako je 28. decembra prošle, 2019. godine, iz zrenjaninskog “Vodovoda i kanalizacije” stiglo saopštenje da je vodosnabdevanje grada vodom iz tog postrojenja prekinuto jer kvalitet vode ne zadovoljava potrebne standarde i vodosnabdevanje je u potpunosti preuzeo "Vodovod".

Nekoliko dana pred kraj prošle godine, na novogodišnjem koktelu u Gradskoj kući gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić rekao je da će "uz svu muku, probleme i opstrukcije, biti rešen i problem pijaće vode" koja je stigla i do Vlade Srbije.

Predsednica Vlade Ana Brnabić je bila na zajedničkim sastancima investitora, gradskih čelnika i građana i pre nekoliko dana izjavila da fabrika ne radi jer su investitoru stalno potrebni dodatno ulaganje i dodatni filteri, ali je rekla da je voda ipak "mnogo bolja" nego ranije. Kazala je i da će nastaviti da se bavi rešavanjem tog zrenjaninskog problema.

Oglasio se i predsednikAleksandar Vučić koji je na pitanje novinara zašto Zrenjaninci još nemaju zdravu pijaću vodu, sredinom januara rekao da "nije upućen" u to zbog čega je postrojenje prestalo da radi, a i da ko god da je prekršio zakon treba da ode "iza rešetaka".

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Zrenjanin

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.