Zrenjanin dobio Trg dr Zorana Đinđića

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Maj.2010, 13:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zrenjanin dobio Trg dr Zorana Đinđića

ZRENJANIN - Odbornici Skupštine grada Zrenjanina usvojili su na današnjoj sednici odluku o preimenovanju Trga Republike u Trg dr Zorana Đinđića u centru grada.

Od ukupno 67 odbornika, sednici je prisustvovalo 42 odbornika, a za predlog Komisije za promenu naziva ulica i trgova glasalo je 39 odbornika vladajuće koalicije koju predvodi Demokratska stranka (DS), dok je opozicija bojkotovala sednicu.

Odbornička >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << grupa od 19 članova iz Srpske radikalne stranke nije prisustvovala sednici, ali je pre odlučivanja, na konferenciji za novinare ispred Skupštinske zgrade saopštila razloge za protivljenje održavanju sednice sa predloženim dnevnim redom.

Predsednik Skupštine grada Aleksandar Marton kazao je da je ovo veliki dan za Zrenjanin, ali da je to samo jedan od koraka za stvaranje evropskog Zrenjanina i evropske Vojvodine.

Govoreći o pokojnom Zoranu Đinđiću, gradonačelnik Zrenjanina Mileta Mihajlov rekao je da je trg koji od danas nosi naziv po pokojnom premijeru deo duga koji imamo prema velikom čoveku čije delo poručuje da ljudski životi nisu uludo potrošeni ako su ugrađeni u budućnost.

"Danas smo i srećni i tužni jer ovaj grad dobija Zoranov trg. Tužni smo jer Zorana nema, a srećni moramo biti jer će ovaj trg u Zrenjaninu zauvek nositi njegovo ime", rekao je Mihajlov, obraćajući se prisutnima na trgu.

Odbornici Srpske radikalne stranke danas nisu učestvovali u radu Skupštine, jer, prema rečima predsednika odborničke grupe te partije Saše Santovca, nisu želeli da učestvuju u farsi.

"U proteklom periodu Zrenjanin je bio ocrnjen u medijima kao grad građevinske mafije, uništene privrede, očigledno da i postavljanje ploče ima veze s tim", kazao je ispred zgrade Skupštine Santovac.

Odluci skupštinske većine suprotstavio se i odbornik Srpske napredne stranke Borislav Nikić, koji je na sednici rekao da je za donošenje odluke o davanju nazivi ulica i trgova sa imenima političara potrebna vremenska distanca od 15-20 godina.

Obrazlažući predlog za preimenovanje trga, predsednik Komisije za promenu naziva ulica i trgova Radovan Francuski je rekao da je inicijativa za trajno obeležavanje prisustva imena ubijenog premijera naišla na podršku velikog broja političkih partija, nevladinih organizacija i građana Zrenjanina.

Ocenjujući da je ubijeni premijer Đinđić dao veliki doprinos demokratskim promenama, Francuski je rekao da u Zrenjaninu postoji energija i volja da se nastavi borba za promene i za bolje vreme.

Povodom promene naziva trga, Zrenjanincima poznatog i kao plato ispred Vojvođanske banke, predsednik Gradskog odbora DS Predrag Grgić izjavio je Tanjugu da je to dug koji Zrenjanin ima prema ubijenom premijeru Srbije.

"Neki kažu da je to mali trg za Đinđićevo ime, ali nije bitno da li je to trg, ulica ili bulevar, bitan je odnos prema pokojnom premijeru i bivšem predsedniku DS", rekao je Grgić.

Posle sednice Gradske skupštine svečano je otkrivena tabla sa nazivom "Trg dr Zorana Đinđića" koji glavnu gradsku ulicu povezuje sa Trgom slobode.

Inicijativa da Đinđić dobije ulicu u Zrenjaninu potekla je pre godinu dana od pokreta "Novi optimizam", nakon tribine organizovane na godišnjicu njegovog ubistva.

"Novi optimizam" je, uz podršku stranaka demokratske orijentacije, prikupio i više hiljada potpisa građana i predao ih upravi Grada koja je tada preuzela odgovornost za realizaciju ove građanske inicijative.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.