Zrenjanin dobija spomen-obeležje žrtvama Holokausta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Feb.2020, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zrenjanin dobija spomen-obeležje žrtvama Holokausta

Zrenjanin je prvi grad u Srbiji u kom će biti podignuto spomen-obeležje “Stolperstein - Kamen spoticanja”, u znak sećanja na žrtve Holokausta.

Kako se navodi na sajtu grada, po uzoru na više evropskih zemalja, u kojima je postavljen veći broj takvih obeležja, u Zrenjaninu će “Kamen spoticanja” biti posvećen jevrejskim porodicama Elek, Ekštajn, Kunstler, Đarfaš i Ivanji i nalaziće se na pet lokacija >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u gradu, a kojima su živele te porodice.

Inicijativu za podizanje spomen-obeležja podnela je Jevrejska opština Zrenjanin, a saglasnost na predlog dalo je i Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.

"Kamen spoticanja" je autorsko delo Nemca Gintera Demniga koji se postavlja na pločnik ulice i na kom je naznačeno da je na toj lokaciji živela žrtva nacizma i navedeno njeno ime i prezime.

Demnigova ideja personalizacije kamenova spoticanja bila je da se žrtvama Holokausta, koje su u koncentracionim logorima bile degradirane i svedene na običan broj, vrati identitet.

Postavljanje na pločnike ima za cilj da se prolaznici, saginjanjem i čitanjem imena i teksta na kamenu, simbolično poklone žrtvama nacističkog terora.

Petrovgradski - zrenjaninski Jevreji doživeli su pogrom u prvoj ratnoj godini, kada je samo u jednom danu, 18. avgusta 1941. godine, nestala gotovo celokupna tadašnja jevrejska populacija Zrenjanina.

Više od 1.200 Jevreja toga dana sprovedeno je do obala Begeja i podeljeno u dve grupe, a potom su šlepovima, Begejom, odvedeni u Beograd i zatvoreni u “Topovske šupe” i logor “Sajmište”, odakle su vođeni na streljanje u Jajince i na ledinu pored sela Jabuka, nadomak Pančeva.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Zrenjanin dobija spomen-obeležje žrtvama Holokausta

Izvor: Blic, 24.Feb.2020

Zrenjanin je prvi grad u Srbiji u kom će biti podignuto spomen-obeležje "Stolperstein - Kamen spoticanja", u znak sećanja na žrtve Holokausta.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.