Zrenjanin će sačuvati Sandićevu kuću

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Feb.2016, 14:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zrenjanin će sačuvati Sandićevu kuću

Grad Zrenjanin namerava da sačuva Sandićevu kuću, najstariju sačuvanu trščaru u Vojvodini, u kojoj se rodio i živeo Aleksandar Sandić (1836-1908), književnik i pisar Vuka Karadžića, a koja je godinama unazad u izuzetno lošem stanju. Sandićeva kuća podignuta je 1790. godine i pod zaštitom je države, zbog dugogodišnje nebrige oronula je i osim što joj preti urušavanje, predstavlja i opasnost za prolaznike. Pored nedostatka novca dugogodišnja smetnja da se išta po tom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pitanju učini bili su i nerešeni vlasnički odnosi.

Još 2006. godine Vlada Srbije donela je odluku o utvrđivanju opšteg interesa za eksproprijaciju zgrade u korist Grada Zrenjanina, a rešenjem Ministarstva kulture, jula 2000. zgrada je poverena gradu kao staraocu, kao kulturno dobro od velikog značaja, a zbog toga što se vlasnik nije pridržavao uslova zaštite.

Zrenjaninski Zavod za zaštitu spomenika kulture je 2009. godine inicirao postupak eksproprijacije, ali je taj posao obustavljen, jer za to nije bio obezbeđen novac.

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić je, ukazujući da je Sandićeva kuća u privatnom vlasništvu, naveo da Grad prepoznaje veliki značaj objekta i da čini sve kako bi to vredno kulturno dobro sačuvao.

"Problem sa Sandićevom kućom je nasleđen, iako su mnogi isticali njen značaj, malo je toga konkretno urađeno. Tokom prošle godine, za potrebe obezbeđenja sredstava za postupak eksproprijacije, izvršena je procena vrednosti objekta od strane sudskih veštaka i poreske uprave, za šta ćemo u narednom periodu i obezbediti novac iz budžeta", kazao je agenciji Beta gradonačelnik Janjić.

Kako je naveo, krajem prošle godine uklonjena su i stabla kraj te kuće kako drveće dodatno ne bi ugrozilo objekat.

Stručnjaci Zavoda ukazuju da je Sandićeva kuća jedan od retkih sačuvanih primera koji ukazuju na način građenja stambenih prostorija krajem 18. veka i predstavlja tipičnu panonsku kuću iz vremena kada ona još ne dobija trem kao opšte obeležje, te da stoga ima veliki značaj u sagledavanju razvoja stambenih objekata na ovom prostoru.

Navode da konzervatorski radovi na kući nisu obavljeni zbog čega se danas nalazi u kritičnom stanju. Deo kuće se već obrušio, grede popuštaju, a trščani krov već duže vreme od zuba vremena štiti najlon.
Pogledaj vesti o: Zrenjanin

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.