Izvor: B92, 11.Okt.2009, 20:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zrenjanin: Voda za piće neispravna

Zrenjanin -- Pijaća voda u Zrenjaninu je neispravna, pokazuju ispitivanja Zavoda za javno zdravlje u tom gradu.

Još pre četiri godine voda je zabranjena za piće i za kuvanje zbog prekomernog prisustva arsena. Gradske vlasti tvrde da je voda ispravna, ali da su se svetski standardi kontrole vode promenili.

Rezultati fizičko-hemijskih pregleda pokazuju stoprocentnu neispravnost pijaće vode u Zrenjaninu, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dok je 20 odsto uzoraka mikrobiološki neispravno.

Voda se samo hloriše i bez ikakvog postupka prečišćavanja distribuira potrošačima.

"Registruju se bakterije koje mogu biti štetne po zdravlje. Hemijski pokazatelji nemaju očitu posledicu po zdravlje, ali za ljude koji su tu rođeni i godinama piju tu vodu povećavaju rizik za oboljenja”, objašnjava Saša Petković iz zrenjaninskog Instituta za javno zdravlje.

Zrenjaninci već decenijama čekaju na izgradnju fabrike vode. Gradonačelnik Mileta Mihajlov kaže da su u proteklom periodu radili na tome da naprave fabriku ali da je sve još uvek na dugom štapu.

"Voda je ista kao i pre četrdeset godina, ali svetski standardi su se promenili. Voda je potpuno mikrobiološki ispravna. Sastav vode se nije promenio, međutim svetski standardi jesu i zbog toga je voda neispravna”, tvrdi gradonačelnik.

Voda je i organoleptički neipsravna, što znači da nema odgovarajuć boju, miris i ukus.

Direkor "Vodovoda” Milorad Bjelogrlić kaže da se još niko nije razboleo od ovakve vode.

"Ne znam ni za jedan izveštaj da je neko bolestan od vode i da je zbog toga živeo samo 35 godina. Narod pije vodu i živi 90 godina”, kaže on.

Zrenjaninci kažu da vodu iz vodovoda koriste uglavnom za pranje i kuvanje.

Možda Zrenjaninci i nemaju najlošiju vodu jer, prema podacima iz Pokrajine, u čak 38 od ukupno 45 opština u Vojvodini, voda za piće je neipsravna.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.