Zrenjanin: Vasa Pomorišac - od tradicije do moderne

Izvor: RTS, 16.Dec.2018, 14:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zrenjanin: Vasa Pomorišac - od tradicije do moderne

U Salonu zrenjaninskog Narodnog muzeja otvorena je izložba slika Vase Pomorišca, povodom 125. godišnjice njegovog rođenja.
Izložba Narodnog muzeja Zrenjanin „Vasa Pomorišac - od tradicije do moderne” realizuje se u saradnji sa umetnikovim sinom Gordanom Pomorišcem, Savremenom galerijom Zrenjanin i drugim institucijama i pojedincima. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Izložbu čini 37 radova (slika i crteža), ilustracija, kao i dokumentarni materijal koji prati život i stvaralaštvo Vase Pomorišca, od prvih pouka koje je dobio u ateljeu Stevana Aleksića u rodnom Modošu (danas Jaši Tomiću), ratni, minhenski i međuratni period (Beograd, London, Pariz), kao i angažovanje u umetničkoj grupi, „Zograf".
Posebna pažnja poklonjena je njegovoj ulozi u posleratnom Petrovgradu (danas Zrenjaninu) i saradnji sa Umetničkom kolonijom u Ečki.
Izloženi su rani radovi nastali u ateljeu Stevana Aleksića, ilustracije sa temama iz narodne poezije, čuveni Portret Milanke Vasiljev, za koji je Vasa Pomorišac dobio srebrnu medalju 1938. godine u Parizu, kao i neka od poslednjih dela iz 1960. godine.

Autori izložbe su istoričarke umetnosti Olivera Skoko i Ivana Arađan. Pokrovitelji projekta su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i kompanija Gomeks. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.