Zrenjanin: Rešiti krivična dela

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jan.2013, 16:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zrenjanin: Rešiti krivična dela

ZRENJANIN -

Za protekle dve godine osam krivičnih dela kvalifikovano je kao delo izazivanje nacionalne, verske i rasne netrepeljivosti na teritoriji policijske uprave u Zrenjaninu.

Od tog broja tri su ostala nerasvetljena. Zamenik zaštitnika prava građana tvrdi drugačije.

Zamenik zaštitnika prava građana izašao je u javnost sa spiskom od četiri krivična dela koja nisu rasvetljena, a za koja tvrdi da su najteži oblik ugrožavanja bezbednosti i fizičkog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << integriteta pripadnika manjinskih nacionalnih zajednica.

"Tokom 2011. i 2012. godine bilo je više napada na pripadnike nacionalnih manjina od kojih neki slučajevi ni do dan danas nisu rasvetljeni. Iz tih razloga smo izdali saopštenje u kome smo upravo skrenuli pažnju na to da ni posle više od jedne godine nisu rasvetljeni", kaže Trajan Pankarićan, zamenik zaštitnika prava građana.

Nakon prijave događaja gde se sumnja da su oštećeni pripadnici manjinskih nacionalnih zajednica, klasifikaciju vrši tužilaštvo.

"Kada govorimo o ta četiri dela važno je napomenuti da je samo jedno od ta četiri dela kvalifikovano od tužilaštva kao izazivanje nacionalne, rasne, verske mržnje i netrepeljivosti, tako da treba da napravimo jasnu razliku između dela gde je oštećen pripadnik neke nacionalne manjine imovinskim ili bilo kojim drugim delom ili je po sredi nacionalna osnova. Moramo napraviti razliku: ako se provali u neku kuću građaninu jedne nacionalnosti isto se tretira kao provala kuće i građaninu druge nacionalnosti", ističe Bojan Marković, načelnik PU Zrenjanin.

U 2011. bilo je pet ovakvih dela od kojih je rešeno tri, a u 2012. počinjeno je tri dela i sva tri su rešena.
Pogledaj vesti o: Zrenjanin

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Može li da se govori o ugroženosti manjina?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jan.2013, 00:11

ZRENJANIN -..Za protekle dve godine osam krivičnih dela na teritoriji koju pokriva Policijska uprava Zrenjanina kvalifikovano je kao delo izazivanja nacionalne, verske i rasne netrpeljivosti. Od tog broja tri su ostala nerasvetljena...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.