Zrenjanin: Odbornici i većnici odobrili kupovinu kuće Slavka Županskog

Izvor: Radio 021, 22.Okt.2018, 22:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zrenjanin: Odbornici i većnici odobrili kupovinu kuće Slavka Županskog

Upravo na 100-godišnjicu završetka Prvog svetskog rata i prisajedinjenja Vojvodine Srbiji, Grad Zrenjanin bi mogao da postane vlasnik jedne od građevina važnih upravo za ove događaje.

Naime, Gradsko veće, a zatim i Skupština grada Zrenjanina, odobrili su kupovinu kuće u kojoj je živeo i radio dr Slavko Županski, predsednik Prvog srpskog narodnog veća u Velikom Bečkereku, nakon oslobođenja u Prvom svetskom ratu i sloma Austrougarske monarhije.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Zrenjanin,com podseća da se Slavko Županski nakon završetka školovanja i odbrane doktorata na beogradskom univerzitetu vratio u rodni Veliki Bečkerek 1913. godine i sa suprugom je kupio kuću u Svetosavskoj ulici broj 4. Kuća je rekonstruisana 1920. godine i do danas je zadržala glavne odlike stila u kom je građena.

Grad će kupiti javnom pogodbom prizemlje kuće od 138 kvadrata, po ceni od 47.000 evra, od Bojane Ličanin, praunuke dr Slavka Županskog. Kako je ranije saopšteno, namera lokalne samouprave je da nakon kupovine ovog objekta u njemu otvori depadans Narodnog muzeja Zrenjanin.

Autor: zrenjaninski.com

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.