Zrenjanin: Kutak za slepe

Izvor: RTS, 17.Okt.2018, 15:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zrenjanin: Kutak za slepe

Narodna biblioteka u Zrenjaninu nastavlja sa stvaranjem uslova da knjige koriste osetljive društvene grupe. Od danas, neki naslovi iz te biblioteke dostupni su slepim i slabovidim osobama.
Za slepa i slabovida lica u Zrenjaninu sada je dostupan i Kutak u Narodnoj biblioteci gde mogu da koriste zvučne knjige. Zahvaljujući donaciji iz sarajevske Biblioteke za slijepa i slabovidna lica u Kutku je dostupno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << novih tridesetak naslova.
 
"Knjiga je jedna od, da kažem, preokupacija slepih. Jer slepi zbog dosta slobodnog vremena mnogo čitaju knjige. Slepi se ustvari mogu svrstati u jedne od najvećih čitalaca", kaže Nenad Vukeljić iz Organizacije slepih i slabovidih Zrenjanina.
Knjige za slepa i slabovida lica se mogu lako i slati širom sveta.
"Kad su u pitanju knjige za slepa lica po međunarodnim poštanskim standardima slanje ovih knjiga je besplatno", kaže Sakib Pleh iz Biblioteke za slijepa i slabovida lica Sarajevo. I dodaje: "Ima taj jedan sekogram koji se stavi na ambalažu u kojoj knjiga putuje i po tom je i slijepo lice i biblioteka oslobođena plaćanja poštarine."
Biblioteka u Zrenjaninu je u okviru svoje izdavačke delatnosti pripremila šest knjiga za decu prilagođenih slepim i slabovidim.
"Po svemu treba da smo otvoreni za sve grupe građana i one koji su ugroženi i evo na taj način otvaramo širom vrata onim ljudima koji su slabovidi ili slepi", navodi Milan Bjelogrlić, direktor Narodne biblioteke Zrenjanin.
I pored savremene tehnologije, znanje rada na pisaćim mašinama za Brajevo pismo se smatra kao osnov pismenosti za slepa i slabovida lica, zato su gosti iz Sarajeva, Međuopštinskoj organizaciji u Zrenjaninu poklonili dve pisaće mašine.
Pogledaj vesti o: Zrenjanin

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.