Zakasnela licitacija državne zemlje ugroziće setvu?

Izvor: RTS, 13.Mar.2018, 16:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zakasnela licitacija državne zemlje ugroziće setvu?

Posle nekoliko odlaganja, u Zrenjaninu je konačno počela licitacija državne zemlje. Pravo da učestvuju u nadmetanju imaju fizička i pravna lica koja su upisana u registar poljoprivrednih gazdinstava i imaju aktivan status najmanje tri godine.
Toma Bačić, poljoprivrednik iz Lukićeva, jedan je od onih koji su licitirali za zakup zemljišta, i parcelu za koju je konkurisao dobio je po početnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ceni.

"Licitirao sam na nekih dvanaest do trinaest hektara", kaže Bačić. "Uzeo sam po početnoj ceni zato što ne možemo ništa jer je mart mesec... Nemamo mi danas ništa da pričamo jer zemlja nije pripremljena, da ne pričam o pšenici da li može da de poseje ili ne."
Ova zemlja površine četrdeset pet hektara prošle godine bila je u vlasništvu poljoprivrednog preduzeća Zlatica. Ostaci suncokreta na najbolji način potvrđuju da njiva nije spremno dočekala prolećnu setvu, a samo na Zlatici ovakvih površina što čekaju licitaciju ima hiljadu pet stotina hektara.
"Četrnaest hiljada devetsto hektara ove godine je na licitaciji za prethodnu godinu, imamo 1.100 nadmetanja, od toga je prijavljeno 320 nadmetanja i imamo sto prijava. Cena ide od 1.000 do 27.000 dinara", objašnjava Nataša Tomović, predsednica komisije za licitaciju.
Zašto se do sada čekalo sa licitacijom, pitali smo Stojana Kralja, šefa odseka za poljoprivredu gradske uprave Zrenjanin:
"Iz objektivnih razloga, komisija za izradu godišnjeg programa za izdavanje državnog zemljišta u zakup nije mogla da raspiše licitaciju u zakup državnog zemljišta pre ovih rokova koji su trenutno u toku a što se tiče narednih godina to više neće biti praksa."
Nije samo problem nepripremljenog zemljišta pred prolećnu setvu tu su još brojne nepoznanice novih korisnika, kao što je korišćenje pesticida prethodne godine, primena mineralnih đubriva, a opet sve to na godinu dana pa tako zemlja potpuno nespremna - ide iz ruke u ruku.
 
 
 
Pogledaj vesti o: Zrenjanin

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.