Zabava bez obzira na krizu

Izvor: Politika, 08.Apr.2015, 22:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zabava bez obzira na krizu

Regionalna privredna komora upozorava da pored igara narodu treba i hleba

Zrenjanin – Koncerti u centru Zrenjanina koje organizuje lokalna vlast nailaze u javnosti na različita reagovanja. Dok ih mladi, uglavnom, pozdravljaju, deo građana ih kritikuje. Među kritičarima se ističu opozicione stranke, koje postavljaju pitanje da li je vreme da se troše pare na zvučna imena estrade, dok se smanjuju plate i penzije i povećava broj nezaposlenih.

Na bini >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u centru grada nedavno se pojavila zagrebačka pevačica Nina Badrić, a nakon nekoliko dana i njeni popularni sugrađani iz „Parnog valjka”. Posebno je ovaj drugi koncert naišao na oduševljenje Zrenjaninaca, koji su se okupili u velikom broju, među kojima je bio i znatan broj onih koji baš i nisu u mladim godinama.

Praksa dovođenja poznatih pevača i grupa nastala je s najvećom ovdašnjom turističko-zabavnom manifestacijom „Dani piva”. Ona se održava, bez obzira na krizne godine, a pevači su se iz hala preselili na otvoren prostor, gde se ne naplaćuju ulaznice, a novac im se isplaćuje iz drugih fondova i kasa, tj. budžeta.

Prošle godine ovde je na „Danima piva” pevao Toni Cetinski, a organizatori su obelodanili da je koštao 16.000 evra. Željko Samardžić je dobio 12.000 evra, a ostali gosti od tri do pet hiljada evra. Ni drugi srednjobanatski gradovi nisu zaostajali. Po dovođenju zvučnih imena proslavila se opština Novi Bečej, gde su nastupali Severina Vučković i druga poznata imena.

Pobornici koncerata ističu da se nikome ne može odlagati uživanje prava na pesmu, igru i da se mladost ne može odložiti za neka bolja vremena. S druge strane, skreće se pažnja da ima i jeftinije zabave i da bi, ako se već zabava skupo plaća iz zajedničke kase, trebalo odabirati stvarne i prave kulturne vrednosti.

Portal zenjaninski.com juče je preneo podatke Regionalne privredne komore, koji upozoravaju da pored igara narodu treba i hleba. Prema tim pokazateljima, 31. marta ove godine od 5.924 registrovana preduzeća u srednjem Banatu njih 930, ili 17,6 odsto je blokirano. U prvom kvartalu ove godine na ovom području povećana je nezaposlenost za 6,9 procenata.

U kritici koncerata su najdalje otišle opozicione stranke. Liga socijaldemokrata Vojvodine ocenjuje da vlast organizuje koncerte „da bi zamaskirala opšti haos” i da je s njima počela predizborna kampanja, dok je Demokratska stranka poručila da je trošenje novca iz budžeta za organizaciju koncerata nedozvoljeno i netransparentno i da bi dovođenje muzičkih zvezda trebalo da plaćaju funkcioneri iz svojih džepova.

„Oni bi trebalo da se pozabave dovođenjem investitora koji su prestali da svraćaju u Zrenjanin”, poručuju demokrate.

Naprednjaci, koji su ovde na vlasti, kažu da opozicija kritikuje jer je u panici. Ističu da su praksu sličnih koncerata u centru uvele demokrate dok su vodile grad.

„Mi smo odlučili da Zrenjanin bude drugačiji, što se vidi i na primeru detaljne rekonstrukcije centra, rešavanja snabdevanja zdravom vodom za piće i nizom drugih investicija, a same koncerte najbolje su ocenili građani svojim brojnim prisustvom”, navodi zamenik gradonačelnika Saša Santovac.

Firma propala, fešta opstala

Za zavidan honorar u Žitištu je prošle godine na „Čikn festu” pevao Haris Džinović sa svojim kolegama. Ovu manifestaciju je osnovala firma „Agroživ”, a baš u vreme festivala na stotine radnika je dobilo otkaz. Firma je propala, a fešta je opstala! 

Đ. Đukić

objavljeno: 09.04.2015.
Pogledaj vesti o: Zrenjanin,   Penzija

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.