Za bolju i zdraviju hranu

Izvor: Danas, 15.Maj.2015, 22:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za bolju i zdraviju hranu

Zrenjanin, Novi Sad - Zrenjanin je prva lokalna samouprava u Srbiji koja je sklopila ugovor o uvozu rasnih junica iz Austrije, nakon što je u prisustvu ministara poljoprivrede obe zemlje na 82. Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu parafiran Memorandum o razumevanju i saradnji u oblasti stočarstva. Memorandum su potpisali ministarka poljoprivrede dr Snežana Bogosavljević >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << Bošković i savezni ministar poljoprivrede Austrije Andre Rupreht, nakon čega je parafiran i prvi ugovor o kupovini. Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić objasnio je da grad kupuje junice simentalske rase, kao vid pomoć stočarima.

- Grad Zrenjanin kupuje 60 junica, i to je naš vid pomoć stočarima. U izradi je detaljan pravilnik, koji priprema Ministarstvo poljoprivrede, tako da će se pravila znati vrlo brzo i znaćemo ko će moći da konkuriše da bi ih dobio - izjavio je nakon potpisivanja ugovora u Novom Sadu Čedomir Janjić.

U prisustvu dvoje ministara potpisani su ugovori između predstavnika austrijskog izvoznika goveda Klinger i domaćeg uvoznika Doo Fruškogorska, koji će distribuirati poručena grla.

- Potrebno je da poboljšamo rasni sastav stada, kako bi mogli da proizvedemo dobru hranu i ostvarimo bolje rezultate što se tiče govedarstva, proizvodnje mleka i mesa - smatra Sava Vrbajac, generalni zastupnik za uvoz goveda iz Austrije.

Gradonačelnik Janjić je sa delegacijom gradske uprave obišao sajam i tom prilikom posetio izlagača Petera Čorbu, stočara iz Mužlje, koji je dobio pehar Novosadskog sajma za najbolju junicu simentalske rase na 82. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu, kao i Željka Malušića, koji je nagrađen u kategoriji najboljih konjara.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.