Izvor: Blic, 26.Okt.2016, 11:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZRENJANIN Migranti iz Sirije krili se na groblju

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su juče na zrenjaninskom mesnom groblju u Međi grupu od 18 migranata, državljana Sirije bez dokumenata. Njima su izdate potvrde o izraženoj nameri za azil, nakon čega su upućeni u Centar za azil u Krnjači.

Međa, selo u srednjobanatskoj opštini Žitište, nalazi se na samoj granici sa Rumunijom, a migranti su bili skriveni u staroj napuštenoj kapeli, koja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je bukvalno na nekoliko desetina metara od granične linije, čiji prelazak za migrante označava ulazak u Evropsku uniju.

-Grupu su primetili naši meštani, obavestili smo policiju i opštinske organe i migranti su autobusima žitištanskog Javnog preduzeća "Razvoj", vraćeni za Beograd. U pitanju su mladi ljudi, bračni parovi do 25 godina, a među njima je bilo i dece. Mi smo ih nahranili, kupili čokolade za decu i mleko za bebu... Šta da vam kaže, jako tužne scene, srce da ti se cepa - govori sekretar Mesne zajednice Međa Vojislav Simić.

On priča da migrante do Međe dovoze pojedini beogradski taksisti. GPS im pokazuje stari malogranični prelaz kod Međe, koji inače nije u funkciji. Tarifa je povisoka, 500 evra po osobi, a prelazak u Rumniju potpuno neizvestan. Prevoznici ih u Međi istovare i kažu im, tu je prelaz. Ova grupa bi možda i prošla, ali su Rumuni imali dojavu,, sirena se oglasila i tu je bio kraj za pokušaj migranata da se domognu EU.

Kako nezvanično saznajemo, ovaj deo granice prema Rumuniji sve je privlačniji migrantima za ilegalne prelaske. Rumunija nije podigla ogradu, a iz Rumunije put dalje vodi u Mađarsku. Priča se da je jedna grupa prošle nedelje uspela da pređe srpsko-rumunsku granicu kod Hetina. Takve vesti ohrabruju nove i nove pokušaje za ilegalne prelaske u ovom delu Banata.
Pogledaj vesti o: Zrenjanin

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

ZRENJANIN: Sirijci se krili na groblju?!

Izvor: Kurir, 26.Okt.2016

...To se dogodilo juče oko 16 časova Njima su izdate potvrde o izraženoj nameri za azil, te upućeni su u Centar za Azil u Krnjači..(S S)..Autor: Foto: Nebojša Mandić

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.