Vučić se oglasio posle prvog dana posete Kini: Važan dan za Srbiju, šansa za UBRZANI NAPREDAK (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Sep.2018, 07:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić se oglasio posle prvog dana posete Kini: Važan dan za Srbiju, šansa za UBRZANI NAPREDAK (FOTO)

Šef srpske države danas se sastao sa privrednicima, predstavnicima velikih kineskih kompanija i banaka

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nalazi se u poseti Kini gde učestvuje na Svetskom ekonomskom forumu, poznatijem kao "letnji Davos".

Pročitajte i:

.

18.52 - Vučić se oglasio posle prvog dana posete Kini

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić oglasio se posle prvog dana posete Kini. On je na društvenoj mreži >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Tviter napisao da je današnji dan važan za Srbiju, kao i da je ova poseta šansa za ubrzani napredak naše zemlje.

Важан дан за Србију, шанса за убрзани напредак. https://t.co/SpjyK306WE

— Александар Вучић (@avucic) September 17, 2018

Srbija ima privilegovan položaj u Kini, pažljivo smo gradili te odnose i retko koja zemlja može da se pohvali značajnim posetama kineskog rukovodstva, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Dačić je rekao da je reč o značajnoj poseti koja pokazuje dubinu naših odnosa sa Kinom, navodeći da je Srbija jedna od zemalja koja je svakako najveći prijatelj Kine u Evropi i najviše koristi mogućnosti kineskog investiranja.

Nova ulaganja, kako kaže, mogu da nas raduju, jer će povećati BDP, a to znači i ne samo nove investicije, već ulaganja i u obrazovanje, zdravstvo i druge oblasti.

Poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kini je od velike važnosti za Srbiju, ocenila je danas premijerka Ana Brnabić i najavila da će sutra naša delegacija u Kini potpisati ugovor za industrijsko-tehnološki park u Borči.

Premijerka je izrazila zadovoljstvo što Vučić ima redovne sastanke sa predsednikom Kine, jer to, kako kaže, Srbiji može doneti samo dobro - nova radna mesta, nova ulaganja u infrastrukturu, nova partnerstva i novo tržište za srpske kompanije.

U Pekingu je danas, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, potpisan ugovor o strateškom partnerstvu za RTB Bor, te više drugih vaznih ekonomskih sporazuma.

Ugovor o strateškom partnerstvu između Vlade Srbije i RTB Bor i kompanije Ziđin potpisao je ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić.

Predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i NR Kinom Tomislav Nikolić uputio je pismo zahvalnosti predsedniku Kine Si Ðinpingu na dosadašnjoj podršci sveobuhvatnom razvoju ekonomskih odnosa između Srbije i Kine.

Nikolić je u pismu istakao da se to dokazalo i angažovanjem kompanije Zijin Mining kao strateškog partnera RTB Bor, saopšteno je danas iz Nacionalnog saveta.

Potpisan je i prvi sporazum između Vlade Srbije i kineske kompanije "Šandong Linglong" o ulaganjima u grad Zrenjanin. Srbiji se otvara prilika da uz kineska ulaganja, za dve do tri godine postane zemlja s najvišim privrednim rastom u Evropi, poručio je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na dar svom kineskom kolegi Si Đinpingu nosi srednjevekovni srpski mač na kojem je ugraviran viteški moto “Za čast” i policijski bodež.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će tokom sutrašnjeg razgovora sa predsednikom Kine Si Ðipingom nastojati da osigura njegovu posetu Srbiji, ali i da će mu izneti jednu ideju koju ne želi do sutra da iznosi u javnost.

Više o tome čitajte klikom OVDE.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas, nakon sastanaka i razgovora sa predstavnicima kineskih kompanija i banaka u Pekingu, da se Srbiji otvara prilika, uz kineska ulaganja, da za dve do tri godine postane zemlja sa najvišim privrednim rastom u Evropi.

Vučić je rezultate tih sastanaka, koji su već održani, imajući u vidu različite vremenske zone, sumirao u izjavi novinarima, a prvi je, kako je istakao, potpisivanje okvirnog sporazuma sa Šandong Linglongom za Zrenjanin.

- Rekao sam da, kada potpišemo taj sporazum, ljudi u Zrenjaninu, ali i celom Banatu, posebno srednjem, mogu da se raduju. To su stvari koje menjaju Zrenjanin, Banat... Investicija od 900 miliona dolara dolazi, a potpisaćemo sporazume sa još dve kompanije, od kojih će jedna više od 100 miliona dolara investirati. To je velika stvar, jer dugo nije bilo velike investicije u srednjem Banatu iz kojeg nam se iseljavalo stanovništvo - kazao je Vučić.

Preneo je da ima još dobrih vesti, ukazujući da je predsednik kompanije Šandong Linglong rekao da je uputio najavu VW i Renou da će od 2020. isporučivati proizvode iz Zrenjanina, i da su to te firme prihvatile.

- Predsednik kompanije mi je rekao da oni razmišljaju da prošire kapacitete i da fabrika bude još veća, zaposli više ljudi. Ja sam mu na to rekao da je to muzika za moje uši i kazao da smo spremni da razgovaramo i damo još značajnije subvencije, jer to smatramo velikim preokretom za Zrenjanin, Banat i sever Srbije - istakao je on.

Ukazao je da očekuje da će izgradnja fabrike krenuti u martu, a proizvodnja pre kraja 2020.

Vučić je ukazao da je imao i sastanak sa dve velike banke - Bankom Kine (Bank of China) i Eksim bankom, koje rade sve projekte kod nas.

- Bez Banke Kine ne bi mogla da se radi Železara. Kada rešimo problem, mi zaboravljamo da smo imali problem. Ne bi bilo uspeha sa Hbis-om da nije bilo Banke Kine. Sa njima radimo i na drugim važnim velikim projektima, kao i sa Eksim bankom - objasnio je on.

Vučić je kazao da je danas u Kini nešto teže postići preferencijalne kredite, sa kamatama do 3 odsto, zbog novih pravila njhove vlade, jer insistiraju na komercijalnim kreditima, gde su kamate veće i ročnost kraća.

Međutim, mi, kako je dodao, nemamo problema sa uzimanjem kredita zbog visoke stope rasta, pošto smo u suficitu i uspevamo da vraćamo kredite.

S tim u vezi je izrazio uverenje da će Srbija uspeti do 1. januara da spusti javni dug na ispod 50 odsto.

- To će značiti da možemo da dodatno radimo infrastrukturne projekte, kojima se posebno raduje Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture - rekao je on.

Najavio je da će sutra sa predsednikom Kine Si Ðipingom potpisati ugovore o obilaznici oko Beograda, dodajući da će radovi onda krenuti punim obimom, ali da ostaje da se dogovorimo o drugim radovima, pošto mora da se radi i sektor C od Bubanj Potoka, kako bi se spojio sa Pančevom.

- Razgovarali smo i o autoputu Ruma-Šabac. Mislili smo da Eksim banka ubrza procedure i da najkasnije u oktobru potpišemo ugovor za deonicu autoputa Preljina-Požega, koja je od suštinskog značaja za nas, jer odatle jedan krak vodi ka BiH, a drugi ka Boljarima, Crnoj Gori. Istovremeno prvi put smo pokrenuli ozbiljne razgovore o punoj rehabilitaciji pruge Beograd - Niš, koja staje 602 miliona evra. Počeli smo radove na pruzi Niš-Dimitrovgrad. Ostaje samo još Beograd-Niš, kao crna rupa. Kada budemo u stanju da se krećemo 160 kilometara na čas tom prugom, bićemo privlačiniji za kargo i putnički saobraćaj - uveren je Vučić.

On je istakao da železničkom saobraćaju prošlost nije bila naklonjena, ali da železnici pripada budućnost.

- Važno je da gledamo u budućnost i izgradimo našu prugu - rekao je Vučić.

Ukazao je da je razgovarao i sa "China maćinery engineering corporation" o Kostolcu.

- To je za nas jedan od važnih projekata, o kojem se retko priča. Kostolac mora da bude na mreži do 2020. Ukupna investicija je oko 1,06 milijardi dolara i to je ogromna investicija. Energetski potencijal biće značajno veći čim bude u sistemu, pre kraja 2020. - rekao je on.

- Mnogo očkujemo u narednom periodu - naglasio je Vučić.

Rekao je da ostaje još danas da se postigne dogovor o specijalnoj industrijskoj zoni, o čemu će ministri Popović i Mali imati teško posle podne.

- Moraju da završe do sutra kako bi sutra potpisali sporazum - objasnio je on.

Vučić je kazao da bi to dodatno promenilo poziciju Srbije, jer ćemo biti „luka za kineske investicije“, a Beograd bi postao ključan za dolazak kineskih kompanija.

Podsetio je da su mu se svi smejali kada je govorio o padu javnog duga, povećanju penzija i plata, a posebno kada je reč o rastu, a sada smo treća zemlja po rastu u Evropi.

- Sve ovo daje ogromnu šansu Srbiji za ubrzani napredak - istakao je on.

Kada je reč o kineskoj kompaniji koja je bila zainteresovana za ulaganja na sever Kosova, a koja je odložila dolazak, Vučić je rekao da će ponovo doći da razgovaraju.

- Žele na severu da ulože novac. Imamo već srpskog investitora koji hoće da otvori fabriku boja na severu Kosova uz podršku i subvencije države Srbije. Nastavićemo sa ovim aktivnostima - rekao je on.

- Dolazak kompanija Ziđin, Šandon Linglong i slobodna ekonomska zona to je drugačija Srbija. Isto kao što ćemo uskoro po putevima i prugama, na kojima nećemo da otavramo radove, već privodimo kraju radove, biti drugačija zemlja. Smejali su mi se i za ono brdo kod Predajana, a sada pola brda nema - naglasio je on. Vučić je kazao da svaki put kada dođe u Kinu on se iznenadi kakvom brzinom i čudesno napreduje Kina.

- To su čudesni ljudi, narod i država - konstatovao je Vučić.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Drugi dan posete Kini, potpisan prvi ugovor

Izvor: RTS, 17.Sep.2018

Drugog dana posete Kini, predsednik Aleksandar Vučić sastao se sa predstavnicima kineske Državne banke i Eksim banke. Potpisan je i prvi sporazum između Vlade Srbije i kineske kompanije "Šandong Linglong" o ulaganjima u grad Zrenjanin. Srbiji se otvara prilika da uz kineska ulaganja, za dve...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.