Izvor: NoviMagazin.rs, 08.Jul.2015, 17:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vreli talas u Srbiji

Vreli talas u Srbiji danas je dostigao kulminaciju, pa je u Beogradu, Zrenjaninu, Kikindi, Valjevu i Velikom Gradištu u 15 sati izmereno 37 stepeni, pa su u većini gradova postavljene su cisterne sa vodom, a mnogi građani spas su potražili na gradskim bazenima i rekama.

U Zrenjaninu, Banatskom Karlovcu, Loznici, Somboru, Novom Sadu, Chupriji i na Paliću izmereno je 36 stepena, a u Nišu, Leskovcu, Negotinu, Sremskoj Mitrovici, Zaječaru, Kragujevcu, Kraljevu i >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Kruševcu 35 stepena, objavljeno je na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).

U Kuršumliji, Vranju i Požegi izmereno je 34 stepena, u Sjenici i na Zlatiboru 30, na Crnom Vrhu 28 stepeni, dok je najsvežije na Kopaoniku, gde je temperatura 23 stepena.

Građanima se savetuje da tokom najtoplijeg dela dana, bez preke potrebe ne borave na otvorenom i izlažu se suncu.

Beograđani su od ranog prepodneva krenuli ka Adi Ciganliji ili gradskim bazenima, a na nekoliko centralnih lokacija u gradu postavljene su cisterne sa vodom.

Do 13.30 sati Hitna pomoć u Beogradu obavila je uobičajeni broj intervencija - 84 od kojih 32 na javnim mestima, a kako je portparol Hitne pomoći Nada Macura rekla Tanjugu bilo je kolapsa, padova i povreda.

Da bi bilo obezbeđeno normalno obavljanje svakodnevnih aktivnosti tokom tropskih vrelina, građanima Novog Sada je obezbeđeno osveženje na desetak česmi, kao i cisterne sa vodom na više najfrekventnijih lokacija u gradu.

Povodom aktuelnog tropskog talasa, novosadski gradonačelnik Miloš Vučević apelovao je na sugrađane da prate savete stručnjaka i da u najtoplijem delu dana bez preke potrebe ne borave na otvorenom.

Spas od visokih temperatura i osveženje Novosađani svakodnevno traže na dunavskoj plaži Štrand, na otvorenim gradskim bazenima a u večernjim, noćnim pa i ranijim jutarnjim satima u baštama mnogobrojnih kafića.

U Hitnoj pomoći u Nišu kažu da se kolapsi zbog vrućine najčešće dešavaju na mestima gde građani čekaju neki red ispred šaltera, kao i usled promene klimatizovanog prostora i izlaska na sunce.

"Juče smo imali 11 kolapsa na javnim mestima, a danas prepodne bilo ih je pet", rekao je Tanjugu lekar u zavodu za hitnu medicinsku pomoć Dušan Gostović.

U Niškoj tvrđavi meteorolozi su u 14 sati zabeležili 35,4 stepena po Celijusu, a na digitalnom displeju u isto vreme u centru grada temperatura je iznosila 40 stepeni.

Oko 3.000 građana Kragujevca spas od visoke spoljne temperature potražilo je na gradskim bazenima i jezeru u Šumaricama.

Direktor sportskog centra "Park" Marko Pavlović rekao je Tanjugu da na bazenima trenutno ima oko 2.500 posetilaca, dok se oko 500 starijih građana rashlađuje na jezeru u Šumaricama.

"Kao i juče, tako i danas veći broj posetilaca ocekujemo u popodnevnim satima, zato što je radni dan", rekao je Pavlović.

Lekari Hitne pomoći u Kragujevcu su od jutros do 15 časova imali 24 intervencija na terenu, dok je u u pet slučajeva pomoć ukazivana građanima koji su kolabirali.

"Reč je uglavnom o starijim osobama, koje su kolabirale na autobuskim stajalištima ili prilikom izlaska iz klimatizovanih prostorija", naveo je direktor Hitne pomoći Aleksandar Kličković.

Spas od vrućine brojni Čačani potražili su, kao i prethodnih dana, na gradskom bazenu i Moravi, a prema rečima direktora Sportskog centra "Mladost", Aleksandra Jakovljevića danas se očekuje i više od 2.000 kupača.

"Velika je posećenost gradske plaže na Moravi ne samo preko dana, već i u večernim časovima, budući da se reka izbistrila, a plaža zadovoljava potrebe naših sugrađana", kazao je Jakovljević Tanjugu.

U čačcanskoj službi Hitne pomoći kažu da je u proteklih 24 sata obavljeno 36 ambulantnih pregleda i 37 kućnih poseta. Kako navode, najčešće se javljaju hronični bolesnici sa glavoboljama, bolovima u grudima i pacijenti sa povišenim krvnim pritiskom.

U Srbiji će sutra biti promenljivo oblačno i svežije vreme, u većini mesta sa dužim sunčanim intervalima, ponegde sa kratkotrajnom kišom ili pljuskovima sa grmljavinom, a najviša dnevna temperatura kretaće se od 27 do 33 stepena
Pogledaj vesti o: Zrenjanin

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Vreli talas u Srbiji

Izvor: Studio B, 08.Jul.2015

Vreli talas u Srbiji danas je dostigao kulminaciju, pa je u Beogradu, Zrenjaninu, Kikindi, Valjevu i Velikom Gradištu u 15 sati izmereno 37 stepeni, pa su u većini gradova postavljene su cisterne sa vodom...U Zrenjaninu, Banatskom Karlovcu, Loznici, Somboru, Novom Sadu, Ćupriji i na Paliću izmereno...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.