Vojnim helikopterima evakuisano oko 70 osoba

Izvor: Politika, 31.Jan.2014, 09:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojnim helikopterima evakuisano oko 70 osoba

U Banatu obustavljen saobraćaj za teretna vozila. – RHMZ: Slabljenje vetra tek od sledeće nedelje. – U Zrenjaninu proglašena vanredna situacija

BEOGRAD – Evakuaciji zavejanih sa deonice puta Stajićevo-Perlez kod Zrenjanina privodi se večeras kraju a vojni helokopteri prebacili su do zenjaninske bolnice oko 70 osoba.

„Evakuacija je pri kraju “, rekao je Tanjugu načelnik Sektora MUP-a za vanredne situacije Predrag Marić.

Portparol Ministarstva >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << odbrane major Jovan Krivokapić rekao je Tanjugu da su dva vojna helikoptera sa te lokacije, u pet naleta, prebacili oko 70 osoba do zrenjaninske bolnice.

Krivokapić je dodao i da je na raščišćavanju smetova učestovalo i pet inižinjerijskih vozila i da je vojska pomagala i na drugimn lokacima, a vojni helikopter „gazela” je korišćen za izviđanje.

Prema njegovim recima, jedan tenk za izvlačenje je sa puta Bačka Topola - Subotica uklonio teretno vozilo koje se zbog poledice prevrnulo na putu .

Nikolić:Spaseno stotinak ljudi, bez preke potrebe ne na put

Na putevima u okolini Zrenjanina gde je zbog olujnog vetra najkritičnija situacija, ekipe Sektora MUP-a za vanredne situacije i drugih službi evakuisale su stotinak ljudi, a helikopter Vojske Srbije još dvadesetak, rekao je danas zamenik načelnika Sektora Goran Nikolić i najavio da se ni za vikend ne očekuje ništa dobro, kada su u pitanju vremenske neprilike.

„Gledamo da do mraka izbavimo što više ljudi”, rekao je Nikolić i naveo da je situacija posebno teška oko Vršca, Jaše Tomića, Kovačice, Pančeva, Iđoša, Bačke Topole, praktično u celoj Vojvodini, osim u Sremu.

On je naveo da su na putnom pravcu Beograd - Subotica kamioni preprečili prolaz i sa jedne i druge strane a smetovi su i do tri metra.

U pomoć je došla, kako je Nikolić podsetio za B92, i Vojska Srbije, čiji je helikopter u jednom naletu izvukao 20-ak ljudi.

On je naveo da je i Žandarmerija upravo stigla, izrazivši nadu da će do večeri ljudi biti na sigurnom.

Nikolić najavljuje slično vreme i za vikend.

„Bez preke potrebe ne treba ići na put, ako je moguće ne izlaziti ni iz kuće jer je u nekim krajevima najavljena i ledena kiša”, rekao je Nikolić.

-------------------------------------

Grad Zrenjanin, na čijem području je proglašena vanredna situacija, saopštio je da je u 15 sati situacija na zavejanom delu puta i dalje teška,

Gradonačlenik Zrenjanina Ivan Bošnjak, koji je na licu, kazao je da su evakuisani putnici bezbedni, da su zbrinuti u obližnjem vikend-naselju i da se nastavlja izvlačenje preostalih putnika iz autobusa.

Put između Stajićeva i Perleza i dalje je neprohodan, a nadležni apeluju na građane da bez preke potrebe ne kreću na put.

Oko 30 vozila zarobljeno je na deonici Zrenjaniskog puta Perlez - Stajićevo, gde ekipe Puteva Srbije i Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije sa mehanizacijom pokušavaju da oslobode ljude iz mećave.

Na toj deonici puta u blizini Zrenjanina, preprečila su se dva šlepera i potpuno blokirala saobraćaj u dužini oko 400 metara, tako da su ostali zarobljeni kamioni i putnička vozila.

Ministar saobraćaja Aleksandar Antić i vršilac dužnosti direktora Puteva Srbije Zoran Drobnjak otišli su na lice mesta.

U akciju deblokade putnih pravaca, uklučila se i Vojska Srbije nakon što su snežni nanosi i jaki udari vetra zavejali ljude i vozila na više lokacija u Vojvodini.

Ka najkritičnijem pravcu, Perlez-Stajićevo, već je upućena mehanizacija 333. inženjerijskog bataljona, navela je Vojska Srbije u saopštenju na svom sajtu.

Prva brigada Kopnene vojske, Specijalna brigada, 333. inženjerijski bataljon vojnog vazduhoplovstva i Komanda za razvoj Banatske brigade angažovaće ljudstvo, inženjerijske mašine i drugu mehanizaciju za pomoć građanima.

Olujni vetar trajaće do nedelje, a moguća je i kratkotrajna ledena kiša upozorio je danas Republički hidrometeorološki zavod.  

Foto Beta

-----------------------------------------------------------------------

RHMZ: Slabljenje vetra tek od sledeće nedelje

BEOGRAD –Jak, olujni vetar nastaviće da duva u košavskom području tokom vikenda, a njegovo slabljenje se očekuje početkom sledeće nedelje, rečeno je danas agenciji Beta u Hidrometeorološkom zavodu Srbije (RHMZ).

Vetar trenutno duva u Beogradu jačinom od 30 metara u sekundi, dok su udari vetra u Južnom banatu oko 100 metara.

Kako nam je rečeno u RHMZ, u narednim danima ne očekuju se padavine, a temeprature iznad nule biće u zapadnim i južnim delovima Srbije.

----------------------------------

Smetovi na putevima kod Bora, zabrana za kamione preko Rtnja

BOR – Bor je danas jedan od najhladnijih gradova u Srbiji sa temperaturom od minus 15 stepeni, a zbog udara vetra koji dostižu 12 metara u sekundi, pojavljuju se smetovi na putevima pa se vozačima savetuje da bez preke potrebe ne prolaze putem Bor-Žagubica preko Crnog Vrha.

Na planini Crni Vrh pored Bora noćas je zabeležena najniža temperatura ove godine - minus 23 stepena, a debljina snežnog pokrivača dostigla je 40 centimetara.

Svi putevi u Boru i okolini su prohodni, ali je zbog leda na pojedinim deonicama saobraćaj otežan, posebna prema okolnim selima.

Prema rečima Živote Atanackovića, dežurnog osmatrača na meteorološkoj stanici Crni Vrh, trenutna temperatura na toj planini je minus 20 stepeni.

Na planini Rtanj pored Boljevca, na deonici puta Boljevac-Soko Banja zbog snega na kolovozu zabranjen je saobraćaj teretnim vozilima i teškim kamionima.

Prevoj Čestobrodica na deonici puta Zaječar - Paraćin je prohodan, ali na kolovozu ima dva do tri centimetra utabanog snega pa se vozacima savetuje dodatan oprez i korišćenje zimske opreme.

U Banatu ne radi šest škola, i radna subota bez nastave

ZRENJANIN – U Školskoj upravi Zrenjanin, koja pokriva područje tog grada i još 18 lokalnih samoprava, danas nije radilo šest seoskih škola, a zbog olujnog vetra i snežnih nanosa đaci u mnogim vojvođanskim opštinama ni sutra neće ići na časove, iako je po kalendaru radna subota.

Prema rečima načelnika Školske uprave Zrenjanin Staniše Banjanina, danas nisu radile škole u Dolovu kod Pančeva, Jazovu u opštini Čoka, Velikom Središtu i Gudurici kod Vršca, Mramorku u opštini Kovin.

Za sada je, kako je Banjanin rekao Tanjugu, najmanje sedam lokalnih samouprava u Vojvodini donelo odluku da škole sutra ne rade i to u Zrenjaninu, Sečnju, Alibunaru, Žitištu, Kanjiži, Plandištu i Novom Bečeju.

„Situacija se procenjuje i u drugim sredinama pa je moguće da će još neke opštine i gradovi odlučiti da deca sutra ne idu u školu”, rekao je Banjanin.

Načelnik Školske uprave Sombor Borislav Staničkov Tanjugu je rekao da su sve škole na tom području radile.

Iz Ministarstva prosvete navode da su u drugim okruzima škole danas radile.

Tanjug

objavljeno: 31.01.2014

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pojedini putevi neprohodni zbog visokih snežnih nanosa

Izvor: B92, 31.Jan.2014

U istočnim krajevima Srbije i u Vojvodini jak vetar, povremeno čak i orkanske snage, stvara snežne smetove, a pojedini putni pravci su zbog visokih snežnih nanosa neprohodni, saopštio je Auto moto savez Srbije (AMSS). Najteža situacija je na putu Zrenjanin - Beograd gde je zavejano pedesetak vozila...Zbog...

Nastavak na B92...

He­li­kop­te­rom i tenkovima spasavali zavejane putnike

Izvor: Politika, 31.Jan.2014

Van­red­na si­tu­a­ci­ja na pod­ruč­ju Zre­nja­ni­na i Pan­če­va, za­bra­njeni kre­ta­nje ka­mi­o­na i plo­vid­ba bro­do­va Du­na­vom ..Sna­žna ko­ša­va je, na­no­se­ći na pu­te­ve sneg ko­ji je pao pret­hod­nih da­na, na pod­ruč­ju Ba­na­ta stvo­ri­la...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.