Vodi se kampanja protiv DS

Izvor: Politika, 22.Apr.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vodi se kampanja protiv DS

Zaključak o tome ko stoji iza ove kampanje nisam izveo na osnovu informacija koju javnost već nema. Ne finansiraju nas tajkuni

U Demokratskoj stranci odbacuju optužbe nekadašnjeg gradonačelnika Zrenjanina Gorana Kneževića da se stranka finansirala iz anonimnih izvora i tvrde da su svi partijski finansijeri navedeni u izveštaju koji je stranka i objavila na svojoj internet prezentaciji. Marko Đurišić, predsednik Izvršnog odbora DS-a, kaže za „Politiku” >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da se protiv demokrata vodi kampanja, ali ne želi da otkriva ko iza nje i stoji. „U svakom slučaju nemamo i nikad nismo imali problem sa kontrolom finansija DS-a.”

Ko stoji iza kampanje?

Nije bitno. Moram da priznam da mi je čudno da smo jedini na tapetu mi, koji smo svoje finansije stavili na uvid.

Ali to što ste stavili izveštaj na uvid, ne znači da je on istinit?

Naravno da ne znači, ali smo spremni da svako utvrdi da li je to istina ili nije istina. Iza tog izveštaja stoji DS, kao trenutno najjača politička stranka u Srbiji.

Da li su u finansijskom izveštaju stranke navedeni svi finansijeri DS-a?

To su sva pravna lica koja su prošle godine dala prilog DS-u. Fizička lica nismo objavili na Internetu.

Da li među tim fizičkim licima može da bude i neki srpski bogataš?

Može. Po zakonu svi prilozi viši od 6.000 dinara moraju da se evidentiraju. Ali, reč je isključivo o članovima, odnosno funkcionerima DS-a koji su dali veći prilog od 6.000 dinara. Nema nijednog bogataša ili tajkuna.

Izgleda nerealno da tako veliku stranku kao što je DS, koja pretpostavljam ima velike rashode, finansira neka trafika iz Blaca.

Iz izveštaja možete da vidite da je glavni prihod DS-a u prošloj godini bio iz budžeta, 118 miliona na osnovu Zakona o finansiranju političkih stranaka, na osnovu broja poslanika u parlamentu. A 660 miliona je stranka dobila iz budžeta za finansiranje parlamentarnih, predsedničkih i lokalnih izbora. Pored toga, DS je na osnovu članarine i priloga prikupila nekih 100 miliona. Za redovno finansiranje stranke, kad nisu kampanje, DS potroši oko 200 miliona dinara godišnje. Sasvim mali deo, od oko dva ili tri miliona dinara, su prilozi pravnih lica. To su ta 44 pravna lica sa spiska i te pare su uplaćivane na račune opštinskih organizacija DS-a. Centrala DS-a se finansira prevashodno iz budžeta. Kad se govori o tim firmama, reč je o iznosima najviše do 100.000 dinara.

Ali i Goran Knežević tvrdi da se DS finansira iz anonimnih izvora.

On je dao iskaz pre više od mesec dana, kada je u sefovima na njegovo ime otkrivena izvesna suma novca. Kao čovek koji je optužen, može da se brani na način za koji smatra da je za njega najcelishodniji, ne mora da govori istinu.

A da li vi sigurno znate da nije istina to što on priča?

Goran Knežević je u sudu u pokušaju da objasni otkud u sefu koji je zakupljen na njegovo ime veća suma novca, dao iskaz kakav je dao.

Po datumima ispada da je vaš izveštaj reakcija na njegovu izjavu, koju je dao 26. aprila.

Tu izjavu sam prvi put video na agencijskim vestima u utorak. A pre nekoliko nedelja bio je deo njegovog iskaza u kojem optužuje Bojana Pajtića da politički stoji iza optužnice protiv njega. Mi smo predali izveštaj da ne bi bilo nikakve mistifikacije, stavili smo ga na sajt i posle toga se pojavljuje na agencijama deo navodnog iskaza Gorana Kneževića iz istrage.

Dragana Matović

Marko R. Petrović


[objavljeno: 23/04/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.