Vladimir Pištalo dobitnik NIN-ove nagrade

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Jan.2009, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vladimir Pištalo dobitnik NIN-ove nagrade

BEOGRAD - NIN-ova nagrada za najbolji roman u 2008. godini pripala je Vladimiru Pištalu za roman "Tesla, portret među maskama" u izdanju zrenjaninske "Agore", saopštio je danas predsednik žirija Milan Vlajčić.

Odluka je doneta većinom glasova tri prema dva i za nagrađeni roman su glasali pored Vlajčića Milo Lompar i Stevan Tontić dok je roman Radoslava Petkovića" Savršeno sećanje na smrt" u izdanju " Stubova kulture" dobio >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << glasove Aleksandra Jovanovića i Slobodana Vladušića.

U užem izboru su bili još romani Laure Barne "Moja poslednja glavobolja" (Zavod za udžbenike), Vladislava Bajaca "Hamam Balkanija" ("Arhipelag"), Aleksandra Gatalice "Nevidljivi" (Zavod za udžbenike), Svetislava Basare "Dnevniik Marte Koen" (Grafički atelje "Dereta") i Vladimira Kecmanovića "Top je bio vreo" (Via print).

Poetska slikovitost

U obrazloženju žirija se navodi "da Pištalov roman prati životnu putanju Nikole Tesle na neobičan i za našu kulturu potpuno nov način, izbegavši tradicionlanu vizuru sukoba našeg naučnika sa avetima američkog merkantilizma", i dodaje da je "napisan poetskim stilom sa mnogo epifanijskih trenutaka, uz niz izvanredno oblikovanih sporednih likova".

"Pištala odlikuje poetska slikovitost, izvrsno poznavanje istorijskih činjenica i Teslinih vizionarskih ideja", piše u saopštenju žirija.

"Bogata romaneskna godina"

Vlajčić je konstatovao da je 2008. godina bila "izvanredno bogata romaneskna godina koja je otežala rad žiriju, i svaki od sedam romana iz najužeg izbora mogao je dobiti nagradu".

On je istakao da je u širem izboru koji je uključivao 23 romana bio veći broj naslova koji su mogli, takođe, ući u najuži izbor, a prilikom konačnog glasanja odlučivale su samo nijanse.

Ekskluzivni sponzor NIN-ove nagrade koja se dodeljuje po 54. put je Telekom "Srbija" i dobitniku će doneti 900.000 dinara.

Laureat, rečeno je danas u redakciji NIN-a živi i radi u SAD, ali će biti prisutan uručenju nagrade u Skupštini grada Beograda 30. januara u podne.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.