Vladanu Matijeviću nagrada „Stevan Sremac“

Izvor: juGmedia, 31.Okt.2015, 13:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vladanu Matijeviću nagrada „Stevan Sremac“

NIŠ – Žiri u sastavu Slađana Ilić, predsednica, Vesna Trijić, članica i Zoran Pešić Sigma, član, jednoglasno je doneo odluku da Nagrada „Stevan Sremac“ za najbolju proznu knjigu u 2014. godini pripadne Vladanu Matijeviću za zbirku priča „Pristaništa“ u izdanju Izdavačkog preduzeća „Agora“ iz Zrenjanina.

Zbirka priča Pristaništa potvrđuje činjenicu da je Vladan Matijević stvaralac koji se razlikuje iz knjige u knjigu, iz priče u priču.
>> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia <<
Većina priča su ispovesti junaka od kojih je savremeni svet stvorio marginalce u duhovnom i(li) socijalnom smislu; u njima suregistrovaneznačajne društvene promene koje je doneo novi poredak, a koje negativno utiču na sve segmente života običnih ljudi; iscrpljenih i poraženih, ekonomski i duhovno.

Priče se odlikuju crnim humorom, groteskom i karnevalizacijom pomoću kojih autor otkriva tragiku svakodnevice, ali i pronalazi snagu da joj se nasmeje.

U uži izbor za nagradu ušle su i sledeće knjige: „Trudovi“ Krste Popovskog, „Jedronade“ Nikole Malovića, „Banatorjum“ Uglješe Šajtinca, „Kainov ožiljak“ Vladimira Kecmanovića i Dejana Stojiljkovića, „Prvaci sveta“ Slavoljuba Stankovića, „Po sećanju se hoda kao po mesečini“ Vesne Kapor i „Jeres nominalizma“ Muharema Bazdulja.

(kRAJ)
Pogledaj vesti o: Zrenjanin

Nastavak na juGmedia...






Povezane vesti

Vladan Matijević dobitnik nagrade "Stevan Sremac"

Izvor: JužneVesti.com, 31.Okt.2015

Nagrada "Stevan Sremac", koja se dodeljuje za najbolju proznu knjigu na srpskom jeziku u prošloj godini, pripala je Vladanu Matijeviću za zbirku priča “Pristaništa” u izdanju “Agore”, saopštio je žiri.

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.