Više vode u jezeru Rusanda

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Sep.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Više vode u jezeru Rusanda

ZRENJANIN - Za projekat detaljnih hidrogeoloških istraživanja u cilju obezbeđivanja vodom jezera Rusanda u selu Melenci odobreno je šest miliona dinara.

Ugovor o dodeli sredstava Mesnoj zajednici Melenci potpisali su danas pokrajinski sekretar za energetiku i mineralne sirovine Radoslav Striković i predsednik Mesne zajednice Melenci Ivica Milivojev.

Kako je rečeno nakon potpisivanja ugovora, tim projektom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << jezero Rusanda biće obezbeđeno potrebnom količinom vode i time će se sprečiti njegovo isušivanje u ekstremnim klimatskim prilikama.

Projektom će biti sačuvane od prirodne erozije rezerve i kvalitet lekovitog blata, a sprečiće se i nepovoljni uticaji "slane prašine" na životnu sredinu na širem području jezera Rusanda.

"Zdravlje je preduslov uspeha, ali i kod nas kao i u razvijenim zemljama za to je potreban novac. Zato su određeni prioriteti i mi ćemo podržati ovakve inicijative", rekao je Striković.

Direktor banje "Rusanda" u Melencima Milivoj Popov, rekao je da će se tim projektom jezero sačuvati od isušivanja, a samim tim stvoriće se uslovi za nastavak banjskog i ruralnog turizma.

On je dodao da banja Rusanda ima dugogodišnju lečilišnu tradiciju zasnovanu na korišćenju lekovitog blata, ali da zbog poremećaja podzemnih voda u sušnim periodima dolazi do isušivanja pojedinih delova jezera, pa tako blato koje se u njemu nalazi gubi lekovita svojstva.

Radovi na izgradnji bunara potrebnih za navodnjavanje, kako je najavio Milivojev, počeće kada se tenderom odabere najpovoljniji izvođač radova, a rok za završetak tih radova je 15. decembar ove godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.