Vatrogasci dobrovoljci iz Novog Miloševa uvek stižu na vreme

Izvor: RTS, 13.Jul.2017, 16:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vatrogasci dobrovoljci iz Novog Miloševa uvek stižu na vreme

U protekle dve nedelje, u ataru Novog Miloševa kod Zrenjanina za dve nedelje bilo je 13 požara na površinama od deset do 30 hektara. Sve požare uspešno su lokalizovali vatrogasci dobrovoljci, pomažući profesionalnim jedinicama.
Dejan Baštovanov iz Dobrovoljnog vatrogasnog društva Novo Miloševo bio je u proteklih godinu dana na svih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 70 intervencija gašenja požara u seluDobrovo i ataru. On i njegove kolege, kada izbije požar prekine svoje redovne poslove da bi učestvovali u gašenju.

"Najviše se ponosim time što do sada nemamo nijednog povređenog vatrogasca dobrovoljca koji izlazi na ovoj intervenciji i što imamo prosek od sedam dobrovoljnih vatrogasaca po intervenciji. Kao što vidite, nijedan kukuruz i suncokret, koji je pod dejstvom visoke temperature izgoreo, nije zahvaćen. Sve je uspelo da se spase", kaže Dejan Baštovanov.
Miloševački vatrogasci vode računa o 23.000 hektara u atarima svog i susednog sela Bočar. Najčešće se požari događaju zbog nemara poljoprivrednika koji pale strnjiku.
"Zakon nalaže da se ne pali, upošte nema veze da l je žetva, da l nije, da se u ataru ne pali ništa. To je tako samo što kaznene mere kod nas su takve da niko još to nije platio kaznu", ističe Mirjan Popov.
Vatrogasci dobrovoljci kažu da je dovoljno samo da čuju znak da je negde požar i da se u najkraćem roku okupe.
"Dovoljno je dva vatrogasca da bi domar - vozač mogao da krene iz vatrogasnog doma. Vatrogasno vozilo ide glavnom ulicom, seoskom glavnom ulicom, gde vatrogasci izlaze na ulicu i podizanjem desne ruke zaustavljaju vatrogasni kamion", objašnjava Dragan Kucalović, komandir jedinice.
Poljoprivredni stručnjaci svake godine savetuju vlasnike njiva da ne pale žetvene ostatke već da ih zaoravaju. Požari uništavaki drugu letinu, degradiraju tlo i uništavaju gornji sloj humusa.
rts.zrenjanin@rts.rs
+381 23 534 566

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.