Vasertehnik demantuje čelnike ZR

Izvor: B92, 21.Jan.2014, 16:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vasertehnik demantuje čelnike ZR

Zrenjanin -- Kompanija Vasertehnik demantovala je navode čelnika grada Zrenjanina da će troškovi izgradnje fabrike vode iznositi 89 miliona evra.

Kako se navodi u saopštenju te kompanije vrednost te investicije je 25,6 miliona evra.

Ugovor je o izgradnji fabrike vode je 2012. kompanija Vasertehnik potpisala sa upravom Grada Zrenjanina i preduzećem "Vodovod i kanalizacija".

"Vodovod će se zadužiti tek nakon što postrojenje počne sa radom. Do tada, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Vasertehnik finansira izgradnju postrojenja iz sopstvenih sredstava i zbog toga nam treba garancija", rekao je predstavnik te kompanije Joakim Dudej.

On je naglasio da taj projekat nije koncesija, već da će postrojenje biti u vlasništvu zrenjaninskog javnog preduzeća "Vodovod i kanalizacija" i da su sve važne informacije nekoliko puta predočene gradskim čelnicima.

Kako se dodaje u saopštenju, otplata zajma Vodovodu neće predstavljati teret, pošto je ona projektovana tako da se rate prilagode kreditnoj sposobnosti tog preduzeća kome je, kako je objasnio, data mogućnost da pozajmicu vrati prevremeno.

"Vasertehnik je pouzdan partner koji 15 godina garantuje zdravu vodu za Vodovod i građane, a u isto vreme operativni troškovi neće preći 0,34 evra po metru kubnom. Konačnu cenu za građane, koja je ekonomska kategorija, može da odredi jedino JKP Vodovod i kanalizacija Zrenjanin", saopšteno je iz Vasertehnika.

Iz te kompanije navode da će, kada postrojenje bude izgrađeno, građani moći da dobiju oko 1.000 litara pijaće vode u svojim domovima, po ceni od jednog litra flaširane vode koju sada kupuju, kao i da će moći da budu sigurni u kvalitet vode koja će biti u skladu sa direktivama i standardima Evropske unije.

U saopštenju se dodaje i da su nedavne izjave gradskih čelnika u kojim se osporava tehničko rešenje kompanije Vasertehnik pogrešne i da vodu za piće proizvedenu po njihovim standardima koristi više od 500 miliona ljudi u 28 evropskih zemalja.

Voda iz gradskog vodovoda u Zrenjaninu zabranjena je za piće 2004. godine zbog povećane količine arsena.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Zrenjanin: Nemci čekaju dogovor, cena od 0.34 evra za kubik vode

Izvor: Večernje novosti, 22.Jan.2014, 10:13

ZRENjANIN - Kompanija VTE Vasertehnik iz Esena, iz sastava austrijskog energetskog giganta EVN grupa, koja je 18. aprila 2012. sa JKP „Vodovod i kanalizacija“, odnosno, gradom Zrenjaninom, kao najpovoljniji ponuđač na međunarodnom tenderu, potpisala pravno validni ugovor za projektovanje, finansiranje,...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.