Vanredna situacija! Ovo područje u Srbiji proglašeno zaraženim, zaobilazite ga u širokom luku!

Izvor: BKTV News, 26.Jan.2017, 19:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vanredna situacija! Ovo područje u Srbiji proglašeno zaraženim, zaobilazite ga u širokom luku!

Apel svim građanima!

Uprava za veterinu prijavila je danas pojavu "avijarne influence" kod divljih ptica na dve lokacije na području Zrenjanina u Srednjobanatskom upravnom okrugu saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Zaraženo područje proglašeno je na osnovu laboratorijskih rezultata uzoraka uginulih labudova, i to u poluprečniku od najmanje tri kilometara od žarišta.
>> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << />
FOTO: Tanjug/Ilustracija

Proglašen je i prostor ugroženog područja u poluprečniku od najmanje 10 kilometara od mesta nalaska uginulih labudova.

Kako se navodi u saopštenju, donetim rešenjem o proglašenju avijarne ifluence naložene su propisane mere u cilju sprečavanja bolesti i njenog širenja.

Na celokupnim zaraženim i ugroženim područjima, kontinuirano se vrši popis, opservacija i kontrola zdravstvenog stanja i prometa živine na svim gazdinstvima, kao i zdravstveni nadzor i motrenje divljih ptica na njihovim staništima.

FOTO: Tanjug/Ilustracija

Apeluje se na vlasnike i držaoce živine zatvaranje živine u objekte, sprečavanje direktnog i indirektnog kontakta između divljih ptica i živine i podizanje biosigurnosnih i higijenskih mera na gazdinstvima kao osnovne preventivne mere koje se preduzimaju u cilju sprečavanja pojave i širenja ove zarazne bolesti. ;

U slučaju primećene promene zdravstvenog stanja kod živine ili ptica koje je praćeno većim brojem uginuća, potrebno je blagovremno obavestiti veterinara radi preduzimanja daljih neophodnih mera.

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.