Utapaju se zbog pijanstva

Izvor: Blic, 03.Jul.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Utapaju se zbog pijanstva

ZRENJANIN - Dve osobe udavile su se za tri dana na divljim plažama u okolini Zrenjanina. Zrenjaninci svakog leta stradaju na divljim plažama, iako u gradu postoji plaža na Peskari ograđena bovama i sa dežurnim spasiocima.



Ograničeno radno vreme ove plaže i stroga pravila o zabrani unošenja alkohola, motiv su da mnogi Zrenjaninci odu na divlju plažu. Većina utopljenika strada baš zbog nepridržavanja strogih propisa koji važe na Peskari, kažu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << spasioci.

Kupalište Peskara svakodnevno nadgleda osmorica licenciranih spasilaca od 10 do 19 sati, a postoji i čuvarska služba. Kao po pravilu, utapanja se događaju posle radnog vremena spasilaca, na noćnom kupanju ili tokom dana van ograđenog i obezbeđenog dela ove plaže. Kupačima je teško da poštuju kućni red Peskare, pa se radije odlučuju na kupanje van sigurne zone, što može da bude opasno po život.

- Kupačima najviše smeta zabrana unošenja i konzumiranja alkohola, jer mi opominjemo svakog ko donese pivo i sedne pored vode da ne sme to da radi ili da odmah napusti plažu. Svake godine smo imali barem po jedan slučaj srčanog udara zbog konzumiranja alkohola na kupanju. Sredovečni čovek popio je više boca piva na suncu prošlog leta i ušao u hladnu vodu, što je za njega bilo kobno. Mi tu ništa ne možemo da učinimo. Kaže se da se čovek utopio, a zapravo je umro od srčanog udara i potonuo u vodi jer nije poštovao mere opreza, naše savete i savete lekara. Pre ulaska u vodu, treba se pripremiti rashlađivanjem - savetuje Dušan Radišić, koordinator spasilačke službe. On kaže da bi kupači trebalo da obrate pažnju i na zastave crvene, žute i zelene boje, koje se menjaju na jarbolu na Peskari.

- Crvena zastavica znači da kupanje nije preporučljivo zbog velike temperaturne razlike između vazduha i vode. Žuta znači da kupanje nije preporučljivo astmatičarima i osobama sa srčanim tegobama. Kupanje je bezbedno jedino kada je na jarbolu istaknuta zelena zastavica - navodi Radišić.

Spasilac Vladimir Ilibašić kaže da svakodnevno interveniše sedam, osam puta, najviše kada su u pitanju deca ostavljena u vodi bez roditeljskog nadzora.

- Imao sam slučaj da roditelji sede u kafeu i piju, a decu ostave samu u vodi. To je nedopustivo jer Peskara ima sprudova. Dete lako ode dalje u dubinu i u trenutku nestane. Odveo sam decu do roditelja koji su se smejali, jer valjda smatraju da sam plaćen da pazim na njihovu decu i da se igram sa njima. U drugom slučaju majka je sedmogodišnju ćerku ostavila osamnaestogodišnjoj ćerki na čuvanje dok je pila pivo u kafeu. Ceo dan sam imao posla s njima. Prvo se davila devojčica, a potom i njena sestra, dok majci nisam rekao da ih odvede kući - kaže Ilibašić. Ovaj spasilac prošle godine je radio na Tisi kod Žabaljskog mosta, gde je spasao ženu koja je skoro utopila dete.

- Žena je bila odličan plivač, ali je plivala uzvodno i premorila se. Već posle radnog vremena, negde oko 19 sati, neko je povikao: „Žena davi svoje dete". Dete je imalo jastučiće oko ruku i to ih je spasilo, a ja sam ih, srećom, izvukao - kaže Ilibašić upozoravajući da je Tisa opasna zbog naglih struja koje nastaju dizanjem ili spuštanjem ustave. Kupalište na Tisi kod Žabaljskog mosta još nije obezbeđeno. U Opštinskoj turističkoj organizaciji kažu da petorica momaka završavaju obuku za spasioce i da će početi da rade sledeće nedelje.

Divlje plaže

Sem obezbeđenog dela, ostale plaže na tri jezera u peskari su divlje plaže. Voda u jezerima je filtrirana peskom i čista, ali je na pojedinim mestima vrlo duboka. Prema rečima spasilaca, srčani udari i utopanja dešavaju se zbog velike razlike u temperaturi na površini vode i u dubini. Tri jezera u centru grada, nastala izmeštanjem Begeja, pojedinci koriste za osveženje. Jezero pored Kulturnog centra najviše privlači kupače, na drugom mestu je jezero pored „Žitoprodukta", dok srednje jezero koriste pecaroši.

Stide se što su neplivači

Veliki problem spasiocima na Peskari predstavljaju neplivači ili poluplivači.

- Juče sam spasao jednog momka koji se pred devojkama stideo da kaže da ne zna da pliva. Ima i onih koji neplivače ili poluplivače izazivaju, momci nasednu na provokacije i onda spasioci imaju posla - kaže Ilibašić, savetujući neplivačima da se obavezno jave spasilačkoj službi pre ulaska u vodu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.