Ustanove kulture u Zrenjaninu pripremile letnje programe na otvorenom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Jul.2020, 12:32

Ustanove kulture u Zrenjaninu pripremile letnje programe na otvorenom

Ustanove kulture u Zrenjaninu ovog leta svoje programe predstavljaju kroz manifestaciju „Leto u gradu“, od kojih su neki već počeli. Planirani su programi u izložbenim salonima, ali najveći deo na otvorenom prostoru, u centru grada, uz poštovanje propisanih mera zaštite i ukoliko to epidemiološka situacija bude dozvoljavala.

Sva tri izložbena prostora Narodnog muzeja Zrenjanin imaju aktuelne postavke, a >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << do kraja avgusta biće otvorene još dve izložbe. Otpočela su i stručna vođenja kroz stalnu postavku, koja će se održavati svake srede od 18 časova, do 19. avgusta.

„Kustosi muzeja upoznaće publiku sa odeljenjima i zbirkama za koje su nadležni . Ulaz je slobodan, a posetioci su obavezni da nose maske i održavaju međusobno rastojanje.Takođe, učestvujemo u manifestaciji kluture „Leto u gradu“, organizujemo radionice za decu i mlade, upriličili smo promocije naučnih knjiga i ostvarili saradnju sa našim prvim komšijama, Narodnim pozorištem, tako što je Narodni muzej dao atrijum da postane svojevrsna letnja pozorišna scena“, kaže Duška Kolarov, portparolka Narodnog muzeja Zrenjanin.

A u pozorištu nove predstave na otvorenom za najavljuju za drugu polovinu avgusta, ukupno četiri tokom dva vikenda.

Pored aktuelne izložbe radova iz kolekcije Savremene galerije „Intimnost našeg doma“, koja će biti postavljena do 2. septembra, a koja je inspirisana situacijom izazvanom koronavirusom, i ova ustanova kulture učestvovaće u programima “Leto u gradu”.

„Galerija je uključena u kompletan letnji program za vreme dešavanja cele priče u centru. Imaćemo dečije radionice koje su nam standardne, imaćemo još neki program, pokušavamo da okupimo nekoliko zrenjaninskih umetnika koji bi nam se pridružili, tako da ćemo napraviti mini koloniju u centru“ , izjavio je Dušan Radišić, direktor Savremene galerije Zrenjanin.

U biblioteci podesećaju da fondovi još uvek nisu dostupni za korisnike i da važi poseban režim pozajmljivanja i vraćanja knjiga. Ideja je da na letnjim programima budu promovisane zvezde pesničke štafete, odnosno nagrađeni učesnici tokom godina održavanja ove manifestacije.

„Naravno da nam je na prvom mestu bezbednost publike. Ukoliko budu postojali uslovi da se programi održe, održavaće se isključivo na platou ispred biblioteke. Mi jesmo osmislili programe koji će promovisati našu manifestaciju „Pesnička štafeta“, koja nije održana u maju, a želimo da je održimo u septembru, naravno ukoliko i za to budu postojali uslovi“, ističe Jelena Đorđević Perc, portparolka Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“.

Poštujući sve propisane i predviđene mere zaštite, Kulturni centar Zrenjanina u toku jula veći deo programa organizuje na otvorenom. U toku je Manifestacija „Banatska bajka“, u Amfitetaru održavaju se pozorišne predstave, a u izložbenom salonu biće postavljene izložbe slikarskih radova uz dodatni oprez. U toku jula počeće i emitovanje filmova sa 14. Turneje filmskog festivala „Slobodna zona“.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.