Uručeno Godišnje priznanje u oblasti ravnopravnosti polova

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Feb.2018, 13:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uručeno Godišnje priznanje u oblasti ravnopravnosti polova

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović uručio je danas Godišnje priznanje u oblasti ravnopravnosti polova, Stojanki Lekić, pokrajinskoj poslanici iz Zrenjanina.

Stojanka Lekić je dobila priznanje za aktivizam u formiranju Ženske parlamentarne mreže u Skupštini Vojvodine, aktivnosti na osnaživanju žena iz različitih društvenih grupa, kao i za uspostavljanje i promovisanje mehanizama rodne ravnopravnosti u lokalnim samoupravama.

Čestitajući dobitnici >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << priznanja, predsednik Mirović je rekao da reč ravnopravnost isključuje bilo kakvu vrstu diskriminacije, nipodaštavanja ili manjeg vrednovanja bilo koga i po bilo kojoj osnovi.

"Samim tim, ta reč mora da bude - i jeste - jedno od glavnih utemeljenja svakog razumnog i normalnog ljudskog bića i svakog naprednog i demokratskog društva", kazao je Mirović i dodao da je to više od svega drugog odnosi na ravnopravnost polova, odnosno rodnu ravnopravnost, koja je temeljno i trajno opredeljenje Pokrajinske vlade.

On je naglasio da za ostvarivanje tog opredeljenja nisu dovoljni samo odgovarajući propisi ili formiranje institucija, već svakodnevno i odlučno delovanje svakog od nas, naročito u borbi protiv svih vrsta diskriminacije ili nasilja nad ženama kojih, još uvek nije sasvim lišeno ni društvo u kojem mi živimo.

Mirović je rekao da se vek unazad radilo na menjanju tog obrasca, i podsetio na činjenicu da je među delegatima Velike narodne skupštine održane u Novom Sadu 25. novembra 1918, na kojoj je doneta istorijska odluka o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji, bilo i sedam žena - Milica Tomić iz Novog Sada, Marija Jovanovića iz Pančeva, i Mara Malagurski, Anastazija Manojlović, Manda Sudarević, Katica Rajčić i Olga Stanković iz Subotice.

"To je bilo vreme kada je pravo glasa za žene bilo potpuno nepoznato ne samo kod nas, nego i u celoj Evropi. Zato ćemo u okviru obeležavanja tog velikog istorijskog događaja, stalno isticati i slaviti i tu njegovu važnu činjenicu", rekao je Mirović.

Dobitnica priznanja Stojanka Lekić zahvalila se predsedniku Miroviću što ju je 2012. godine predložio za predsednicu Odbora za ravnopravnost polova, kada je počeo njen aktivizam u ovoj oblasti. Ona je izrazila zadovoljstvo što su je za priznanje nominovale oni sa kojima je aktivno sarađivala u proteklih šest godina - nevladine organizacije, udruženja, lokalni mehanizmi, odborničke mreže i drugi.

"Ovo priznanje je izazov i obaveza da i u budućnosti nastavim da radim na unapređenju položaja žena i na rodnoj ravnopravnosti", rekla je dobitnica priznanja.
Pogledaj vesti o: Zrenjanin

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Stojanki Lekić priznanje u oblasti ravnopravnosti polova

Izvor: RTS, 05.Feb.2018

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović uručio je pokrajinskoj poslanici Stojanki Lekić godišnje priznanje u oblasti ravnopravnosti polova. . Stojanka Lekić je nagradu dobila za aktivizam u formiranju Ženske parlamentarne...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.