Uručena nagrada Meša Selimović

Izvor: RTS, 19.Mar.2011, 18:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uručena nagrada "Meša Selimović"

Književniku Vladanu Matijeviću, za roman "Vrlo malo svetlosti", uručena nagrada "Meša Selimović".

Na velikoj sceni beogradskog Narodnog pozorišta 23. put je uručena nagrada za najbolju knjigu u prošloj godini "Meša Selimović", i to Vladanu Matijeviću za roman Vrlo malo svetlosti, u izdanju zrenjaninske "Agore".

Uručujući nagradu u ime kompanije "Novosti", generalni direktor kompanije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i glavni urednik dnevnika Večernje novosti Manojlo Vukotić izrazio je uverenje da i Matijević, poput njgovih prethodnika, ide stopama velikana čije ime nosi to priznanje.

O delu, koje je od 83 naslova koje su predložili članovi Velikog žirija, u kome je bilo 47 najuglednijih kritičara iz svih većih gradova Srbije i Banjaluke, govorili su Draško Ređep i Mileta Aćimović Ivkov.

Ređep je besedu naslovio San i poraz, pošto je prepoznao da su to dve bitne odrednice nagrađenog romana koji je sačinjen od triptiha koji čine: pismo, testament i dnevnik.

O svakoj od ulančanih pripovesti, Ređep je dao svoj sud, stavljajući ih u kontekst autorove ideje da na njemu svojstven, pomalo uvrnut način kaže nešto o našem vremenu.

Govoreći o porazu, jer tako je shvatio krajnji ishod svih Matijevićevih priča, Ređep je zaključio da su napisane aktuelno i bogato kroz tri različita rukopisa.

Mileta Aćimović-Ivkov pozabavio se formom romana u besedi Tamna strana stvari, opisavši da su to tri tematski odvojene priče organizovane u jedinstvenu kompozicionu i smisaonu celinu, sa naglaskom na pojedine činjenice idejnog, motivskog i značenjskog sklopa.

"Svaki od junaka", veli on, "divni su ljudi, samo su mnogo nesrećni i svaki iz svoje perspektive svedoči o sudbinskim kalvarijama kojima su bili izloženi".

"Uvodeći teme koje se tiču svetova umetnosti, politike i vere, Matijević je", ističe Ivkov, "izgradio takvu narativu koja tek u snovima junaka-samotnika i gubitnika, nudi izmirenje sa uzljuljanim svetom".

Zapis o braći

Matijević je iznenadio i oduševio publiku svojom besedom Došao sam radi braće rođene kad i ja, jer je odmah na početku iskoristio mogućnost koju mu je pružilo primanje te velike nagrade da kaže nešto o svojoj generaciji, i to ne da bi se suprotstavio presudi da je ona kriva, presudi koja je doneta i u našim i u svim balkanskim sudnicama, jednoglasno, bez ijednog uzdržanog glasa.

Ogradivši se da od besede ne očekuje korist, jer je, kako kaže, pisana iz potrebe jače od koristi i razuma, Matijević je poručio: "Pisana je da ostane zapis moj o nama, braći oba pola što sada žive u različitim državama i različitim jezicima govore".

"Ova beseda je samo eksces nastao iz potrebe da s nekim podelim sreću zbog nagrade i eksces naišao iz želje da to bude s generacijom, koja je bila nesrećna kao i mnoge prethodne na ovom poluostrvu, ali koja, pored svega, lako može ostati zanavek kriva i precima i potomcima", poručio je Matijević i dobio neuobičajeno buran i dugotrajan aplauz.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.