Ukinut pritvor Goranu Kneževiću

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 04.Nov.2009, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukinut pritvor Goranu Kneževiću

Beograd -- Bivšem gradonačelniku Zrenjanina Goranu Kneževiću optuženom za malverzacije sa građevinskim zemljištem ukinut je pritvor i on će se braniti sa slobode.

Knežević je negde oko 14 sati izašao iz Okružnog zatvora u Beogradu. Pritvor je ukinut i drugooptuženom Ivanu Deviću. Obrazlažući tu odluku, predsedavajuća veću Maja Kovačević rekla je da više nema zakonskih razloga za njihovo zadržavanje u pritvoru.

Trinaest meseci nakon privođenja, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bivši gradonačelnik Zrenjanina Goran Knežević pušten je iz pritvora.

Međutim, on nije slobodan čovek, jer se protiv njega i još 20 njegovih saradnika, u Specijalnom sudu za organizovani kriminal vodi proces zbog sumnje da su učestvovali u malverzacijama s građevinskim zemljištem u Zrenjaninu u periodu od 2006. do 2008. godine.

Pored Kneževića, na slobodi se našao i Ivan Dević nekadašnji koordinator za privredu u opštini Zrenjanin.

Prijatelji i rodbina dočekali su nasmejanog Gorana Kneževića sa ove strane zatvorske kapije.

Odlukom Sudskog veća, koje sudi takozvanoj "građevinskoj mafiji", Kneževiću i Ivanu Deviću ukinut je pritvor.

"Boriću se. Ukidanje pritvora je prvi korak ka zadovoljenju pravde", kratko je rekao Goran Knežević, nakon izlaska iz Okružnog zatvora.

On je ponovio stav da je suđenje politički montiran proces.

U zahtevu za puštanjem iz pritvora, Knežević je rekao da je njegov životni interes da se brani i da obori navode optužnice o takozvanoj "građevinskoj mafiji".

"Ja sam nevin čovek i izjave svih optuženih govore tome u prilog. Radio sam sve ono što bi svaki drugi uspešan gradonačelnik činio. Porodičan sam čovek, otac četvoro dece. Molim vas omogućite mi da odbranu spremim u krugu svoje porodice I skinem ljagu sa svog imena", naveo je Knežević.

Pritvor mu je određen da ne bi uticao na svedoke i dokaze, ili pobegao iz zemlje.

Kneževićev branilac Krsto Bobot kaže da opasnost da će Knežević pobeći apsolutno ne postoji.

"On ostaje pri svemu što je rekao u sudnici, pre svega pri tome da ni na koji način neće opstruisati dalji tok krivičnog postupka”, rekao je Bobot.

Podsetimo, pripadnici takozvane "građevinske mafije” terete se da su zloupotrebili službeni položaj i oštetili budžet za oko 150 miliona dinara.

Suđenje Kneževiću i grupi od još 20 optuženih počelo je 26. oktobra u Posebnom odeljenju Okružnog suda u Beogradu, a svi optuženi osim Kneževića i Devića su se branili sa slobode.

Danas je završeno izjašnjavanje o navodima optužnice, a dokazni postupak počinje 8. decembra.

Knežević i još 20 osoba među kojima su i nekadašnji gradski funkcioneri terete da su udruženi u građevinsku mafiju, zloupotrebom službenog položja oštetili budžet Zrenjanina za više od 150 miliona dinara. Svi optuženi su tokom prošle i ove nedelje negirali navode optužnice.

Knežević je uhapšen 1. oktobra prošle godine, a Specijalno tužilaštvo je šet meseci kasnije, 1. aprila 2009. podiglo optužnicu protiv njega i još 20 osoba.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.