U znak protesta direktor odstupio sa položaja

Izvor: Politika, 08.Okt.2010, 23:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U znak protesta direktor odstupio sa položaja

Pančevački ATP ukinuo polaske za Vršac, Zrenjanin, Tomaševac i Sakule, direktor odstupio sa položaja

Pančevo – Istog dana, prošle srede, kada je saobraćajna i komunalna policija u Pančevu organizovala opštu kontrolu kombi prevoznika, registrovanih za takozvani vanlinijski prevoz, predsedniku Skupštine grada Pančeva, Slavko Peričin, direktor Autotransportnog preduzeća, podneo je ostavku. Dan kasnije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Gradsko veće je odlučilo da naloži pančevačkom prevozniku ukidanje autobuskih linija ka Zrenjaninu, Vršcu, Tomaševcu i Sakulama, zbog nerentabilnosti. Kako je izjavio većnik Miladin Šakić, prihod linije ka Zrenjaninu za septembar je samo 39.000 dinara.

Iako je Peričin, koji je na funkciju direktora ATP-a imenovan februara ove godine, obrazložio ostavku „ličnim razlozima“, nije tajna da je to njegov protest što grad ne ispunjava obaveze prema javnom preduzeću koje se godinama batrga u ozbiljnim poteškoćama. Peričin smatra da je prva i do sada najozbiljnija kontrola nelegalnih prevoznika učinjena sada i zato što je dan ranije, na sednici Upravnog odbora ATP-a, najavio da će odstupiti sa položaja.

On kaže da se ne može raditi po ekonomskim principima, ako vam kombi prevoznici, a u Pančevu ih ima stotinak registrovanih, otimaju putnike na linijama koje drži ATP, a pri tome državi za to ništa ne plaćaju. Peričin kaže da grad nije izvršio ni obećanje da će do avgusta završiti ograđivanje autobuske stanice, kako bi se nasrtljivoj nelojalnoj konkurenciji bar sprečilo da na vratima njegovih autobusa vrbuju putnike. Prvog dana kontrole skinute su tablice sa pet kombibusa, protiv drugih će biti podnete prekršajne prijave, ali, kako saznajemo, posle dva dana, kontrola je prestala i sve je po starom. Saobraćajni stručnjaci kažu da u Pančevu ima najviše kombija registrovanih za „vanlinijski prevoz“ koji voze po utvrđenim linijama godinama, a da im u tome niko ne smeta.

Predstavnici dva sindikata ATP-a, koji direktora okrivljuju za loše stanje u kolektivu, tvrde da im je gradonačelnica rekla da je ukidanje četiri važne ali nerentabilne linije privremeno, dok Peričin za „Politiku“ tvrdi da će se to osvetiti preduzeću, jer kada jednom izgubiš tržište, teško da ti, u vreme rastuće konkurencije, ima povratka.

U nedostatku goriva, sa nerentabilnim linijama i nelojalnom konkurencijom, ATP dočekuje hladne dane. Sem toga, Gradsko veće je naredilo da se pred zimu pređe na gradskim linijama na letnji red vožnje. Osim u špicevima, kada će saobraćati na pola sata, gradski autobusi će kretati na svaki sat. Mnogi tvrde da će od toga koristi imati opet samo nelegalni prevoznici, kojima u Pančevu niko ne može da stane na put.

M. Šašić

objavljeno: 09/10/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.