U padu aviona poginuli pilot i devojka

Izvor: Press, 04.Sep.2010, 23:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U padu aviona poginuli pilot i devojka

Pilot Davorin Pavlović (66), zvani Deda, i kopilot Aleksandra Šiljković (22) iz Kragujevca poginuli kada se srušio sportski avion na aerodromu Lisičji jarak, 20 kilometara od Beograda u smeru ka Zrenjaninu
Pilot Davorin Pavlović (66), zvani Deda, i kopilot Aleksandra Šiljković (22) iz Kragujevca poginuli su juče kada se sportski avion „zlin 526 F" srušio na aerodromu Lisičji jarak, 20 kilometara od Beograda u smeru ka >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Zrenjaninu. Oboje su preminuli na mestu prilikom direktnog udara letelice u pistu dok je pilot pokušao da sleti na aerodrom.
Portparolka Direktorata za civilno vazduhoplovstvo Katarina Andrić-Milosavljević potvrdila je za medije da se nesreća dogodila tokom sletanja, kada je avion dvosed direktno udario u pistu.
Nesreća se dogodila oko 13.30 sati na sportskom aerodromu Lisičji jarak, pored Zrenjaninskog puta, koji je udaljen dvadesetak kilometara od Beograda. Avion se srušio posle 15 minuta leta, kada je pilot Pavlović pokušao da sleti na pistu. U tom trenutku došlo je do direktnog udara i avion se zakucao u zemlju, zbog čega su i on i kopilot preminuli.
Momak hteo da obraduje devojku
Kako Press saznaje, Aleksandri je momak juče platio vožnju avionom želeći da joj priredi iznenađenje za 11 meseci zabavljanja.
- Aleksandrin momak je aviomehaničar na aerodromu Lisičji jarak. Juče je hteo da je obraduje, jer su slavili 11 meseci ljubavne veze. Unapred je platio vožnju avionom i doveo je na aerodrom 10 minuta pre poletanja! Ona je prvi put sela u sportski avion i posle svega 15 minuta leta dogodila se nesreća! - navodi gospođa koja se zatekla na aerodromu u trenutku tragedije.
Nesrećna Aleksandra Šiljković došla je u Beograd kada je počela da studira.
- Upisala je Filološki fakultet i pre nepunih godinu dana se zaljubila u svog vršnjaka, koji je radio u Lisičjem jarku kao aviomehaničar. Neposredno pre nesreće oboje su bili izuzetno raspoloženi. Ona je bila prelepa i prosto je neverovatno da pogine baš na dan kada su obeležavali početak veze. Mladiću je ekipa Hitne pomoći ukazala pomoć posle preživljenog šoka, a prijatelji su ga potom odveli da ne bi prisustvovao uviđaju - navodi jedan od svedoka.

Prema rečima Pavlovićevih poznanika, avion „zlin 526 F" je 10 sati pre nesreće prošao tehnički pregled!
- Koliko znamo, letelica je bila bio savršeno ispravna. Napravljena je pre godinu dana i sve je bilo potpuno novo - od prvog do poslednjeg šrafa! Pre šest meseci je renoviran, a juče je urađen i tehnički pregled. Poznato mi je da je Deda prošle nedelje imao problema sa dovodom goriva. Zbog toga nije hteo da učestvuje na mitingu u Kostolcu.
Avion i ranije imao problema
Rekao mi je da avion gubi gorivo prilikom izvođenja spirala i da neće da rizikuje dok to ne sredi. Naš Deda, kako smo ga zvali, bio je izuzetno iskusan pilot. Bio je oficir u penziji. Pre 20 godina otišao je u penziju i od tada je počeo da leti na aeromitinzima. Leteo je ukupno 45 godina. Proveo je više sati u vazduhu nego na zemlji! Imao je sve moguće ateste. E, Deda, Deda, šta ti se to desilo? - ispričao je uz bolan uzdah njegov kolega iz vojske, koji je došao na aerodrom čim je saznao za nesreću.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.