U fiokama ne čuvaju nedodirljive

Izvor: Politika, 13.Mar.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U fiokama ne čuvaju nedodirljive

Razlika između broja počinjenih i rasvetljenih krivičnih dela na području Policijske uprave Zrenjanin najmanja je u Srbiji

Zrenjanin – Kada bi se efikasnost zrenjaninske policije merila po broju, značaju i veličini otkrivenih afera tokom 2008, onda bi ona nedvosmisleno bila najuspešnija u zemlji. Naročito kada je reč o rasvetljavanju >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << slučajeva privrednog kriminala.

Lane je ovdašnja policija uhapsila okružnog javnog tužioca Dragana Lazića i protiv njega je počeo proces pred sudom u Pančevu. Pokrenuta je afera u „Agroživu", a slobode su lišeni sada već bivši predsednik ove kompanije Miroslav Živanov i još 20 direktora te firme, kojima se sada sudi u Zrenjaninu. U pritvoru je i gradonačelnik Zrenjanina Goran Knežević koji je sa još nekoliko saradnika iz gradske uprave osumnjičen za učešće u kriminalnim radnjama u sferi građevinskih poslova.

Čelnici Policijske uprave u Zrenjaninu sa kojima smo razgovarali kažu da nije jednostavno dati komentar u vezi sa podatkom da je ukupna šteta od privrednog kriminala otkrivenog na području Srednjobanatskog okruga u 2008. bila 16 puta veća nego 2007, tvrdeći da je to posledica širih okolnosti i da je za adekvatnu ocenu potrebna dublja analiza.

– Rezultati koje smo postigli ne mogu se pripisivati samo našoj policijskoj upravi, jer je reč o čitavom sistemu u okviru ministarstva. A zašto je neki vid privrednog kriminala ovde otkriven, a u drugim sredinama nije, to nije pitanje za nas, već za kolege u tim drugim policijskim upravama – kaže za naš list Bojan Marković, načelnik ovdašnje Policijske uprave, naglašavajući da odgovorno tvrdi kako u zrenjaninskoj policiji nema slučajeva da predmeti završavaju „na dnu nečije fioke", kako bi počinioci izbegli procesuiranje pred sudom. Inače, razlika između broja počinjenih i rasvetljenih krivičnih dela na području ove policijske uprave je najmanja u Srbiji.

Marković ističe da je u policijskom poslu od presudne važnosti imati „čime i s kim" obaviti sve zadatke koji se pred ovaj resor postavljaju.

– Moramo da se prilagođavamo budžetu, a to znači da smo ograničeni u nabavci opreme i da nismo u mogućnosti da platimo ljude koliko to oni zaslužuju. Kvalitetni pravnici i ekonomisti koji rade u „civilnom sektoru" su više nego dvostruko bolje plaćeni nego oni koji su zaposleni u policiji, da ne govorimo da naši kadrovi moraju da ispunjavaju i dodatne uslove – precizira Bojan Marković.

Đuro Đukić

------------------------------------------------

Prošlo je vreme kad niko nije hteo plavu uniformu

Dragan Dragaš, šef analitike u Policijskoj upravi Zrenjanin, ističe da je svestan da na rad policije ima i primedaba, ali da treba imati u vidu da je sve ono kroz šta je naše društvo prošlo ostavilo traga i na ovu službu:

– Primali smo mnogo ljudi, jer je to bilo neminovno u uslovima ratnog okruženja, a pri tom se nisu baš dosledno poštovali kriterijumi. A onda je došlo vreme da u policiju niko neće. Ipak, i to se menja, ponovo mladi hoće da se bave ovim poslom. Za policijske kurseve danas se prijavljuju odlični đaci i u oštroj konkurenciji prolaze samo najbolji. To će se sigurno u dogledno vreme odraziti i na bolje rezultate rada uz činjenicu da su bezbednosne službe sve manje podložne političkim i stranačkim pritiscima – smatra Dragaš.

[objavljeno: 14/03/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.