U Zrenjaninu povećana tražnja stanova i građevinaca

Izvor: RTS, 05.Dec.2018, 16:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Zrenjaninu povećana tražnja stanova i građevinaca

Dolazak stranih investitora u Zrenjanin i otvaranje novih radnih mesta podstakli su stanogradnju i promet nekretnina. Nove višespratnice niču u svim delovima grada.
U prvoj gradskoj zoni ovih dana se čisti teren i postavljaju temelji za budući blok od dve stotine stanova, a sa druge strane završavaju se radovi na pet višespratnica. Potražnja stanova u ovom trenutku daleko je veća od >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ponude.

„Potražnja za stanovima povećana je za dvadeset - trideset procenata”, ističe Maja Ilić, iz Agencije za nekretnine. „Glavni razlozi su povoljni krediti banaka koji su sada izuzetno dobri. Naši klijenti koji su uglavnom mlađi bračni parovi odlučuju se da podignu stambeni kredit i da kupe nekretninu gde im je rata kredita približno slična kao i zakupnina.”
Tempo gradnje diktiraju lokalne građevinske firme koje kvadratni metar novih stanova prodaju za 820-850 evra, dok je u starijim zgradama cena od 400 do 600 evra.

Potražnja premašuje mogućnosti graditelja, kaže dipl. inž. Nebojša Maksimović, tehnički rukovodilac „Maksimović gradnje”:
„Godišnje napravimo tridesetak stanova, mogli bismo i više, međutim problem je pronaći stručne radnike za izgradnju takvih objekata.”
U Privrednoj komori Zrenjanina odlučni su da reše problem radne snage.
Predrag Stankov, predsednik Privredne komore Zrenjanin kaže da su u poslednjih mesec dana u stalnom kontaktu sa svim građevinskim preduzećima iz Srednjobanatskog upravnog okruga:
„Imamo problem pre svega zanatlija koji se bave građevinarstvom. Upravo dobijamo informacije u Regionalnoj privrednoj komori u Zrenjaninu svih tih građevinskih firmi koji su zanati neophodni, kojih nema dovoljno i na osnovu toga šaljemo Ministarstvu prosvete naš predlog za te zanate i u školskoj 2019-2020. godini. Mi već očekujemo da se otvore dualni smerovi u obrazovanju u građevinskoj školi za zanate koji su potrebni.”
U pripremi je i blok zgrada za radnike iz Kine koji će u Zrenjaninu raditi najveću investiciju u Srbiji od skoro milijardu dolara - fabriku pneumatika.
Pogledaj vesti o: Nekretnine

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.