U Idvoru postavljena spomen ploča Mihajlu Pupinu

Izvor: RTS, 08.Okt.2019, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Idvoru postavljena spomen ploča Mihajlu Pupinu

Povodom 165 godina od rođenja Mihajla Pupina u Zrenjaninu je na kući koja je bila njegovo vlasništvo otkrivena spomen ploča. I pored toga što je živeo i radio u Americi, Pupin je nakon Prvog svetskog rata bio vezan i za grad na Begeju.
Slavni naučnik Mihajlo Pupin proglašen je za počasnog građanina Velikog Bečkereka 1921. Potom je kupio kuću na obali Begeja koju je ustupio sestri Persidi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Olćan.

"On je nakon toga često boravio u Zrenjaninu održavajući privatne i poslovne veze. Privatne sa porodicom, a poslovne sa štamparijom Milana Jeftića, koja je bila izdavač prvog srpskog prevoda njegove autobiografije "Sa pašnkjaka do naučenjaka", priča Robert Sabo, Udruženje "Pupinovo nasleđe".
Pupinova autobiografija dobila je savremeno ruho. Uz tekst prikazane su i umetničke slike koje je otkupljivao Pupin i poklonio ih Narodnom muzeju. Brojni su razlozi zbog kojih u Srbiji Pupin treba češće da se pominje, navodi autor ovog projekta.
„Laboratorija za fiziku Majkl Idvorski Pupin iz koje je izašlo 30 Nobelovaca i samo je sedmoro njih dobilo i Pupinovu medalju, jer ona je u Americi medalja za posebne nacionalne zasluge. Prema tome mi samo postavljamo Pupina na mesto gde treba da bude", kaže Miroslav Stanković, autor projekta za knjigu
Turistička organizacija Zrenjanina leti organizuje vožnje brodom Tamišem do Pupinovog rodnog sela. Planiraju da posetiocima koji dođu do Idvora pokažu i Zrenjanin.
"Videli bi divnu Županijsku palatu u centru. Zatim fakultet Mihajlo Pupin. Možda bi neko od njih koji dolaze došao ovde i upisao fakultet", smatra Jaroslav Stevanov, Turistička organizacija Zrenjanin.
Na kući koja je bila vlasništvo Mihajla Pupina u Zrenjaninu otkrivena je spomen ploča, čije su postavljanje inicirali iz Udruženja građana "Pupinovo nasleđe".





Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.