Trka za titulu prestonice kulture

Izvor: RTS, 16.Mar.2012, 15:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trka za titulu prestonice kulture

Za prestižnu titulu Evropske prestonice kulture 2020. godine zainteresovani su mnogi gradovi u Srbiji, što je i tema oprečnih domaćih reagovanja. To ne sprečava gradske poslenike da pokušaju da iskoriste šansu za kulturnu ali i turističku promociju.

Mnogi srpski gradovi zainteresovani su za prestižnu titulu Evropske prestonice kulture 2020. godine. Gradski poslenici u tome vide šansu da uz kulturu promovišu i turizam.

Pored Beograda, Niša, Novog Sada, Valjeva, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u trci za laskavu titulu Evropska prestonica kulture 2020. godine uz podršku gradskih čelnika našao se i Zrenjanin. Nadležni u tom gradu razmišljaju i o mogućem zajedničkom promovisanju projekata kandidature nekoliko vojvođanskih gradova.

Prema rečima Aleksandra Martona, predsednika gradske skupštine Zrenjanina, taj grad bi imao veće šanse ako bi se kandidovao zajedno sa Novim Sadom, Sremskim Karlovcima koji takođe najavljuju kandidaturu.

"Sugrišemo i Vršcu da se prijavi jer ovo je prostor koji ima svoju tradiciju i baštinu koji možemo da prikažemo Evropi", dodao je Marton.

Glavni grad Srbije svoju kandidaturu za Evropsku prestonicu kulture, na osnovu iskustava gradova pobednika, već tri godine istovremeno promoviše i kao Nacionalni projekat u kojem se kao budući partneri Beograda mogu naći i drugi gradovi Srbije, ali i Evrope.

Marton je istakao i da je prijavljivanje većeg broja gradova u Srbiji za Evropsku prestonicu kuluture značajno jer se tema kuluture i problemi u kulturi dižu na viši nivo.

"Kultura je najbolji način da se afirmiše i društveni razvoj, a nepohodna nam je da idemo dalje i da se odredimo prema Evropi", rekao je Marton.

Status prestonice Evropske kulture u praksi se koristi i kao dobar način promovisanja kulturnog, ali i turističkog nasleđa zemlje pobednice.

Kako ističe Gordana Planmenac, direktorka Turističke organizacije Srbije, to je izuzetna prilika da predstavimo ne samo destinaciju već i turističku ponudu.

"Kulutra je kanal komunikacija koju često koristimo budući da nismo destinacija poznata u svetu po godišnjim odmorima, plažama ili moru, zbog čega uporno promovišemo kulturno-istorijsko nasleđe", objašnjava direktoka TOS-a.

U drugoj polovini godine očekuje se odluka Evropskog parlamenta kojom će se znati da li je Srbija ušla na moguću listu zemalja učesnika u projektu Evropska prestonica kulture 2020. godine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.