Tamiš i Karaš u porastu, Nera opada

Izvor: Blic, 11.Mar.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tamiš i Karaš u porastu, Nera opada

VRŠAC, ZRENJANIN - Na delu vodotoka Tamiša, uzvodno od Boke, proglašena je vanredna odbrana od poplava zbog curenja na brani Lanka, saopštilo je juče Javno vodoprivredno preduzeće „Vode Vojvodine”. Prema najavama Republičkog hidrometeorološkog zavoda, Tamiš će tokom dana premašiti 600 centimetara. Vanredna odbrana od poplava i dalje je na snazi na Brzavi kod Markovićeva.

Kako je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << saopšteno iz „Vode Vojvodine”, uvedena su danonoćna dežurstva, a vodoprivredni stručnjaci procenjuju da većih problema ipak ne bi trebalo da bude i podsećaju da je u proleće 2005. godine Tamiš dostigao apsolutni maksimum od 844 centimetara.

Na vodomeru kod Jaše Tomića vodostaj Tamiša juče ujutru u šest časova dostigao je 564 centimetra.

Samuel Kolar, direktor zrenjaninskog Vodoprivrednog preduzeća „Srednji Banat", potvrđuje da je evidentirano slabo mesto u nasipu kod Boke koje već godinama u ovakvim uslovima predstavlja problem.

- Verovatno nećemo proglasiti vanredno stanje, jer imamo informaciju da je Tamiš u gornjem toku počeo da opada - rekao je Kolar i naveo da je zbog porasta nivoa Tamiša poplavljen deo lokalnog puta između Tomaševca i Botoša, pa je na tom delu puta prekinut saobraćaj.

Sekretar Mesne zajednice Tomaševac Milenko Nikolić kaže da se to dešava skoro svake godine prilikom rasta vodostaja reke.

Rukovodilac Sektora za odbranu od poplava u Javnom vodoprivrednom preduzeću „Vode Vojvodine" Mirko Galonja kaže da je u Vojvodini stanje na svim vodotocima stabilno i da nema opasnosti od poplava. On je dodao da je mehanizacija vodoprivrednih preduzeća u Vojvodini stalno na najkritičnijim odbrambenim linijama.

Reka Karaš u opštini Vršac i dalje raste, dok se na Neri, u opštini Bela Crkva, sa vanrednih prešlo na redovne odbrane od poplava, jer je vodostaj za 24 časa opao za 15 centimetara. Vodotok Karaša jedini je koji nije uređen u Vojvodini, dok je Nera branjena celim banatskim tokom, sve do Dunava.

Stručnjaci Vodoprivrednog preduzeća „Ušće" iz Bele Crkve kažu da je sreća što se sneg na Karpatima, na izvorištu ove dve reke, ravnomerno topi, pa je izostao poplavni talas viđen 2005. godine. Ipak, strahuje se od obilnijih kiša isto koliko i od naglog skoka temperature.

Načelnik Opštinskog štaba za vanredne situacije Janko Milovanović naveo je u jučerašnjem izveštaju da je Karaš u blagom opadanju, ali i da put Vovodinci-Dobričevo nije prohodan zbog raskvašenosti terena. Deo puta kod propusta je odnet, put je zatvoren i postavljena je odgovarajuća signalizacija.

Valerije Gadišan iz Vojvodinaca ima više hektara pšenice pod vodom. On kaže da meštani ovog sela za pomoć traže decenijama, ali da niko ne može da reši njihove probleme.

- Kažu, domaćinstva nam nisu ugrožena. Misle ako nam voda nije u dvorištima, da nemamo štetu? Mi živimo od poljoprivrede i kada su nam poplavljene njive, kao da nam je metar vode u kući. Kada sve propadne, od čega da živimo? - pita Gadišan i pokazuje na svoje oranice.

Korito Karaša je plitko i reka se svakog proleća izliva po oranicama, pašnjacima i livadama. Pod vodom, usled izlivanja Karaša, u opštinama Vršac i Bela Crkva je oko 2.500 hektara. Domaćinstva u selima Kuštilj, Vojvodinci, Straža, Jasenovo i Dupljaja nisu direktno ugrožena, ali su štete za meštane koji žive od poljoprivrede nenadoknadive. I ove godine od žetve pšenice neće biti ništa, ali će, kao i ranijih godina, u njima bar ostati kapitalni primerci šarana.

Na brani kod Velikog Središta, zbog vremenske situacije obustavljeni su radovi i uvedeno je dežurstvo. Branu je pre deset dana probio pritisak stogodišnje vode iz akumulacije nastale topljenjem snega na Vršačkim planinama. Posle saopštenja lokalnih vlasti da su zabrinuti zbog neadekvatnog odnosa preduzeća „Vode Vojvodine" i „Južni Banat" prema ovom vodoprivrednom objektu, dogovoreno je da „Vode Vojvodine", čim to dozvole vremenski uslovi i stanje na terenu, izrade dokumentacije i počnu da otklanjanju slaba mesta na brani. Iz preduzeća „Vode Vojvodine" garantuju bezbednost trenutno ojačanih nasipa.

Vlada prima zahteve opština za naknadu štete

Vlada Srbije mogla bi već iduće nedelje da donese odluku o tome koliku će naknadu štete dobiti one opštine koje pošalju zahteve Komisiji za utvrđivanje štete od elementarnih nepogoda, kao Vladinom stalnom radnom telu.

Iz budžeta je za ovu svrhu rezervisano 300 miliona dinara. Komisiji je do sada podneto pet zahteva po ovom osnovu, očekuje se priliv zahteva iz Vojvodine. Kako kažu u Komisiji, oni će zasedati početkom sledeće nedelje i predloge proslediti Vladi. Inače, država ne refundira stoprocentnu štetu od poplava, a jedan od kriterijuma je stepen razvijenosti opštine.

D. V.
Pogledaj vesti o: Poplave

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.