Tajna Titovih sapuna

Izvor: Politika, 27.Mar.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tajna Titovih sapuna

U zrenjaninskom „Luksolu” nameravaju da obnove proizvod koji je svojevremeno pravljen za maršala Tita, njegovu suprugu i najviše oficire ondašnje Jugoslavije

Zrenjanin – Najava iz zrenjaninske fabrike „Luksol" da će biti obnovljena proizvodnja sapuna koji se ovde pre pola veka proizvodio za predsednika Jugoslavije maršala Josipa Broza Tita, njegovu suprugu Jovanku i pripadnike najužeg >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << vojnog vrha pobudila je medijsku pažnju kakva gotovo da nije zabeležena u 125 godina postojanja ovog preduzeća.

Kako se u „Luksolu" i danas može čuti, dopremanje sirovina, proizvodnja, pa čak i mašine na kojima se pravio sapun na kome su bili utisnuti venci nalik onima na maršalskim epoletama, bili su pod strogom kontrolom vojne obaveštajne i kontraobaveštajne službe. Po gotove proizvode dolazilo je vojno vozilo u pratnji visokog oficira. Pošiljka je odlazila direktno na dvor. U pričama (ili legendama) u vezi sa sapunom „maršal" pominje se da je ovaj specijalni „Luksolov" proizvod stizao i do kupatila predsednika Sovjetskog Saveza Leonida Brežnjeva, kubanskog lidera Fidela Kastra, afričkih kraljeva i careva, pa čak i do – britanske kraljice!

Sapun „maršal", kome to i nije bio zvaničan naziv, imao je specifična svojstva – kako se tvrdi, za njegovu proizvodnju korišćene su isključivo prirodne materije, poput meda i plodova kleka. Budući da su proizvodi sa takvim svojstvima i danas izuzetno traženi, i to među platežno sposobnijim kupcima, ne treba sumnjati da bi obnova proizvodnje „tajnog maršalovog sapuna" bila više nego dobar potez „Luksola".

Đ. Đukić

[objavljeno: 28/03/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.