Izvor: Danas, 08.Jul.2015, 21:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svi na okupu, uz filharmoniju

Zrenjanin - Predvođeni u svetu afirmisanim baritonom Željkom Lučićem, svi zrenjaninski školovani izvođači klasične muzike, vokalni i instrumentalni, okupiće se u rodnom gradu na prvom zajedničkom koncertu i nesumnjivo najznačajnijem događaju ove sezone. Među njima su sopran Ana Aleksić Šajrer, sopran Vesna Marković, sopran Dragana Popović i tenor Ljubomir Popović, a filharmonijom će dirigovati Andrej Bursać. Ideja >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << koja ih okuplja, sem susreta realizovanih umetnika, ima i humanitarni karakter a prihod od ulaznica biće doniran za adaptaciju Pupinovog doma u Zrenjaninu.

Koliki je značaj ovog poduhvata svedoči Roman Bugar, koncert majstor Zrenjaninske filharmonije.

- Nastup sa Željkom Lučićem je velika čast i veliki događaj za Zrenjanin, ali i za Srbiju. Zrenjaninska filharmonija pokrenula je rad posle 60 godina i održala prvi koncert u januaru ove godine u Narodnom pozorištu. Ovo je veliki događaj i za same članove filharmonije, koji sa nestrpljenjem očekuju početak proba, kao i generalnu probu, na kojoj ćemo se upoznati sa Lučićem - navodi Bugar.

Prema njegovim rečima, najteže je bilo uklopiti slobodne termine svih učesnika koncerta a nekoliko izvođača na instrumentima koji nedostaju, poput horne, biće angažovani sa strane kako bi koncert bio uspešno realizovan. Najveći izazov u ovom trenutku predstavljaju pripreme u Kulturnom centru Zrenjanina, gde se proširuje bina za koncert sa ovako velikim brojem izvođača.

- Retko možemo priuštiti gostovanje tako zvučnog i traženog operskog imena kao što je Željko Lučić, čiji se raspored nastupa zna godinama unapred. Zahvaljujemo mu se stoga što je našao vremena da pokloni koncert rodnom gradu, a Kulturni centar će se potruditi da taj koncert organizuje onako kako Lučić zaslužuje - navodi Goran Marinković, direktor KC Zrenjanin.

Kompletan repertoar koncerta biće objavljen narednih dana, a okvirno se može reći da će na repertoaru biti poznate arije iz opera Boemi, Rigoleto i Karmen. Karte su već u prodaji, a koncert se održava 18. jula u 20 časova. Organizatori koncerta su Grad Zrenjanin, Udruženje građana "Godina Pupina Zrenjanin", Zrenjaninski kamerni orkestar, Horski festival "Slobodan Bursać" i Kulturni centar Zrenjanina, a medijski pokrovitelj RTV Vojvodine koja će prenositi koncert.

DONACIJA PUPINOVOJ KUĆI

Bariton Željko Lučić kao i svi izvođači koncerta podržali su napore i aktivnosti Zrenjaninaca da se obnovi Pupinova kuća i privede nameni, odričući se honorara. - Prva inicijalna sredstva za tu namenu dobili smo putem konkursa NIS-a, i uz prihode od ovog koncerta mi ćemo zaokružiti sredstva neophodna za početak renoviranja, odnosno rekonstrukciju čitavog krova. To nije mali projekat, ta zgrada je površine 400 kvadratnih metara, a mi želimo da u budućnosti u njoj bude neka vrsta Pupinove spomen-sobe i sedište Regionalnog centra za mlade talente - navodi Robert Sabo iz Udruženja građana "Godina Pupina Zrenjanin".

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.