Svetska banka ocenjuje region

Izvor: RTS, 29.Jun.2011, 09:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetska banka ocenjuje region

Osnivanje firme u regionu najteže je u Prištini, a najlakše u Skoplju, jer je za to potrebno samo tri dana. Građevinska dozvola najbrže se dobija u Nikšiću, a u Beogradu se na nju čeka i godinu dana, pokazuje izveštaj Svetske banke u konkurenciji 22 grada jugoistočne Evrope.

Od svih gradova u regionu, privredni spor najlakše je rešiti preko suda u Zrenjaninu, osnovati preduzeće u Skoplju, dobiti građevinsku >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dozvolu u Nikšiću, izvršiti prenos svojinskih prava u Balti i Kišinjevu (Moldavija), pokazuje izveštaj o poslovanju u jugoistočnoj Evropi u 2011. godini, koji su izradile Svetska banka i Međunarodna finansijska korporacija.

Izveštaj za 2011. je pokazao da region jugoistočne Evrope nastavlja da unapređuje poslovnu regulativu za preduzetnike, a u svim ispitanim gradovima sada se lakše posluje u poređenju sa 2008. godinom.

Najteže je dobiti građevinsku dozvolu u Beogradu jer postupak za njeno izdavanje traje gotovo godinu dana, što je pet meseci duže nego 2008. godine, osnovati privredni subjekat u Prištini, upisati nepokretnost u registar u Mostaru i prinudno izvršiti ugovor u Prizrenu.

Najefikasniji sud u regionu, kada se radi o rešavanju privrednih sporova nalazi se u Zrenjaninu jer, a postupak traje isto koliko i u Sjedinjenim Američkim Državama.

U Kruševcu se nalazi jedan od najsporijih sudova u regionu.

Sa iznosom koji je oko 20 puta veći od godišnjeg prihoda po glavi stanovnika, gradovi u Srbiji se izdvajaju kao jedni od najskupljih u regionu i u svetu kada se radi o dobijanju građevinskih dozvola.

Zakonom o planiranju i izgradnji iz 2009. godine pojednostavljeni su postupci za izdavanje građevinskih dozvola, ali je zakon različito uticao na gradove.

U Srbiji je i dalje potrebno dva do tri meseca za upis nepokretnosti, ali se ulažu napori da se ovaj proces ubrza.

Uz digitalizaciju katastarskih karata, ovim reformskim procesima vreme za upis nepokretnosti smanjeno je za 30 dana u Zrenjaninu, za 25 dana u Vranju, za 20 dana u Beogradu i za 17 dana u Užicu.

Reforme uprkos krizi 

Prema izveštaju Svetske banke i Međunarodne finansijske korporacije, ekonomije u jugoistočnoj Evropi nastavile su da reformišu poslovne propise uprkos globalnoj finansijskoj krizi.

U 19 gradova u kojima je stanje ispitivano, poboljšanje je ostvareno najmanje u jednoj od četiri oblasti koje su bile predmet ispitivanja. 

U periodu između 2008. i 2011. godine, vlade i lokalne samouprave izvršile su 48 reformi u cilju olakšavanja uslova za osnivanje privrednih subjekata, jačanja svojinskih prava na nepokretnostima, poboljšanja efikasnosti procesa dobijanja građevinskih dozvola i poboljšanja efikasnosti u rešavanju privrednih sporova.

Troškovi za započinjanje poslovanja smanjeni su u regionu u proseku sa 23 na 13 odsto od prosečnog prihoda po glavi stanovnika, kao i vreme za dobijanje građevinske dozvole i za upis nepokretnosti skraćeno za više od mesec dana.

Grupaciju Svetske banke čini pet blisko povezanih institucija - Međunarodna banka za obnovu i razvoj, Međunarodno razvojno udruženje, Međunarodna finansijska korporacija, Agencija za multilaterlanu garanciju investicija i Međunarodni centar za rešavanje investicionih sporova.

Svaka od ovih institucija ima specifičnu ulogu u realizaciji misije borbe protiv siromaštva i unapređenja životnog standarda u zemljama u razvoju.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.