Sve je pod kontrolom, „Agroživ“ bankrotirao

Izvor: Blic, 31.Jan.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve je pod kontrolom, „Agroživ“ bankrotirao

ZRENJANIN - Trgovinski sud u Zrenjaninu doneo je odluku da se proda imovina DOO „Agroživ Juko" u stečaju iz Žitišta zbog naplate dugova. Stečajnom upravniku je naloženo da proceni imovinu firme u roku od 30 dana, a zatim da odredi način i predmet prodaje imovine.



Stečaj u „Agroživu Juko" pokrenut je 19. septembra prošle na predlog pančevačke kompanije „Agroživ", koja je od maja iste godine takođe u stečaju. U Trgovinskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sudu navode da na prvom poverilačkom ročištu, 22. oktobra prošle godine, poverioci nisu doneli odluku o reorganizaciji, niti odluku o bankrotstvu.

- Pošto u predviđenom roku od 90 dana niko nije sudu podneo predlog o planu reorganizacije stečajnog dužnika, sud je doneo zaključak o unovčenju imovine firme „Agroživ Juko" - izjavila je portparolka suda Ljiljana Popov.

Ova informacija mnoge je zbunila, a naročito radnike klanice u Žitištu budući da je usledila svega par dana nakon što im je direktor „Agroživa" Igor Lavš rekao da će kompanija ponovo postati lider u proizvodnji pilećeg mesa u Srbiji, kao što je to bila i pre uvođenja stečaja.

Lavš je na sastanku s radnicama u Žitištu izjavio da kompanija pred sobom ima jasno određena tri zadatka, pre svega konsolidaciju „Agroživa" u savremeno organizovanu firmu koja će moći da se bori za tržište i u teškim ekonomskim uslovima. Kao drugi zadatak naveo je pospešivanje svih funkcija koje su bile u interesu profita. Osim toga, Lavš je najavio i nastavak započetih investicija.

Radnike je u tom trenutku najviše obradovala najava gradnje nove klanice „čim se za to steknu uslovi". Odajući priznanje radnicima koji su bez obzira na brojne poteškoće ipak ostali u firmi, direktor kompanije izrazio je zadovoljstvo što su poverioci doneli odluku o konsolidaciji.

Nakon izjava direktora, a zatim i saopštenja o bankrotu „Agroživa", postavlja se pitanje šta zapravo znači odluka Trgovinskog suda i hoće li klanica, od koje inače žive mnoge porodice u opštini Žitište, otići na doboš.

Inače, još pre uvođenja stečaja nad žitištanskom firmom, radnici su zbog neisplaćenih zarada u nekoliko navrata obustavljali proizvodnju, a zbog uvođenja stečaja u septembru, deo radnika poslat je na evidenciju Zavoda za zapošljavanje. Strahujući od propasti firme oko 1.000 radnika, pa i čelnici lokalne uprave, pomoć su tražili i od ministra za ekonomiju i regionalni razvoj Mlađana Dinkića i predsednika Izvršnog veća Vojvodine Bojana Pajtića, zahtevajući da se uključe u rešavanje tog izuzetno te­škog problema za celu opštinu.

Radovan Savić: Prodaje se samo oprema

Stečajni upravnik Radovan Savić kaže da nije reč o bankrotu klanice, već samo o delu imovine kompanije, odnosno opremi, jer od početka 2009. godine klanica zapravo posluje u okviru projekta reorganizacije kompanije. On objašnjava da će i tu opremu najverovatnije kupiti sama kompanija i da radnici nemaju nikakvog razloga da brinu za svoja radna mesta.

- Ništa nije alarmantno i imam utisak da je nekome u interesu da plasira takve vesti. Tome u prilog govori i činjenica da će za oko dva meseca početi gradnja nove klanice u Žitištu za koju su već nabavljene mašine. Osim toga, moram da napomenem da postojeća klanica i farme u Žitištu u ovom trenutku rade kao što su radile u najbolja vremena - izjavio je Savić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.