Sudija saslušavao Kneževića četiri i po sata

Izvor: Blic, 04.Okt.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sudija saslušavao Kneževića četiri i po sata

Istražni sudija Posebnog odeljenja Okružnog suda u Beogradu pokrenuo je istragu i odredio pritvor gradonačelniku Zrenjanina Goranu Kneževiću i još petorici osumnjičenih koji se terete za malverzacije sa građevinskim zemljištem u Zrenjaninu.

Pored Kneževića, u pritvoru su ostali Uglješa Grgur, vlasnik novosadske agencije za obezbeđenje „Gvozden", Vladan Racić, službenik iste agencije, Milan Milošev, direktor Turističke organizacije, Bratislav Tomić, bivši >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << predsednik tenderske komisije SO Zrenjanin, i Nikola Halas, načelnik Odeljenja za urbanizam SO Zrenjanin. U pritvoru ostaje i beogradski biznismen Bojan Selimović, ali protiv njega nije doneto rešenje o istrazi, jer zbog lošeg zdravstvenog stanja istražni sudija nije mogao da ga sasluša.

Rešenje o sprovođenju istrage doneto je još protiv Marije Šarenac, Biljane Stajković, Branka Savkovića i Đorđa Matića, ali oni nisu zadržani u pritvoru.

Saslušanje osumnjičenih počelo je u petak posle podne. Goran Knežević je pred istražnog sudiju izveden u 8.30 i na saslušanju je ostao do 13 sati. Njegov advokat Krsto Bobo je kazao da je Knežević izneo odbranu „negirajući da je počinio bilo koje delo koje mu je zahtevom za sprovođenje istrage stavljeno na teret". Bobot je najavio da će, po prijemu rešenja kojim se određuje pritvor Kneževiću, uložiti žalbu.

U saopštenju Specijalnog tužilaštva navodi se da postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni izvršili krivična dela zločinačko udruživanje, zloupotreba službenog položaja, primanje i davanje mita. Grupa se sumnjiči „za nezakonitosti u postupcima javnih nabavki i davanja u zakup gradskog građevinskog zemljišta i odobrenja za gradnju objekata na području grada Zrenjanina", navodi tužilaštvo.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije je ranije navelo da je Knežević označen kao vođa organizovane kriminalne grupe. Kriminalna grupa je osumnjičena da je, pod unapred dogovorenim uslovima, izbegavajući propisanu zakonsku proceduru i po znatno nižim cenama od tržišnih, dobijala u dugoročni zakup na 99 godina gradsko građevinsko zemljište. Tako dobijene lokacije oni su zatim po znatno višim cenama prodavali drugim pravnim licima, navodi MUP.

Precizira se da je „na taj način na najatraktivnijoj lokaciji u centru Zrenjanina, koju je obezbedila ova organizovana grupa, izgrađena OMV benzinska pumpa". MUP je naveo da je ista grupa, izbegavajući zakonske propise i prilagođavajući uslove tendera, dodeljivala poslove fizičko-tehničkog obezbeđenja svih javnih manifestacija i skupova, kao i svih objekata za potrebe Skupštine opštine Zrenjanin, agenciji „Gvozden". To je rađeno uz mnogo veću novčanu nadoknadu nego što bi je plaćali kada bi se sprovela propisana zakonska procedura.

„Na ovaj način, ova kriminalna grupa je ostvarila imovinsku korist u iznosu od preko 3,5 miliona evra, a na štetu budžeta SO Zrenjanin", precizirao je MUP.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.